Prins William opnieuw onder de indruk van oorlogsverhalen uit de Vlaamse velden

Prins William (links) en prinses Astrid (rechts) op Tyne Cot Cemetery gistervoormiddag. Foto: credit

Roeselare / Zonnebeke -

Zonnebeke stond een volledige dag in het teken van de Nieuw-Zeelandse eeuwherdenking van de Slag bij Passendale. Enkele streekbewoners kregen zo de kans om even te spreken met de Britse prins William.

Prins William was voor de derde keer in enkele maanden in de Westhoek. Hij woonde de herdenkingsplechtigheid bij op Tyne Cot Cemetery, samen met prinses Astrid. Enkele medewerkers van het Zonnebeekse Memorial Museum en Marijke Vandevyvere uit Roeselare hadden de kans om met hem te spreken na de plechtigheid.

Gestorven op kerstavond

“De ambassade van Nieuw-Zeeland had me uitgenodigd als teken van appreciatie voor mijn adoptie van de gesneuvelde Nieuw-Zeelandse soldaat John Stevens”, vertelt Marijke. “Hij was 26 toen hij stierf, uitgerekend op kerstavond 1917. Zo ver van huis voor onze vrijheid. Dat is de reden waarom ik hem enkele jaren geleden selecteerde uit de duizenden graven op Tyne Cot. De Nieuw-Zeelandse ambassadeur had me gevraagd om dit verhaal te vertellen aan de prins. Een grote verrassing. Ik stond te trillen op mijn benen, maar het was een heel leuke ontmoeting. Hij leek heel ontspannen en stelde spontaan vragen. Hij was precies onder de indruk dat ik als eerbetoon geregeld het graf bezoek van iemand. van de andere kant van de wereld. Ik vertelde hem dat ik binnenkort naar Nieuw-Zeeland vertrek om John te herdenken op kerstavond met zijn familie.”

De prins sprak ook met Debbie Manhaeve, projectcoördinator voor de oorlogsherdenking in Zonnebeke. “William zei dat ik een druk jaar had, waarop ik hem vertelde wat we al allemaal georganiseerd hebben. Ik sprak ook over Silent City Meets Living City van komende zaterdag. Hij kon zich goed inbeelden dat ik vanaf 12 november, een dag na de herdenking van Wapenstilstand, verlof zou nemen.”

Poppytuin

Na de plechtigheid op Tyne Cot en het vertrek van de royals werd de Nieuw-Zeelandse poppytuin geopend op het kasteeldomein. De herdenkingsdag werd afgesloten met een ‘Sunset Service’ op Buttes New British Cemetery.

Corrigeer

MEER NIEUWS