Frauderende OCMW-medewerkster moet niet naar de cel: “Schande dat ze in luxe mag blijven leven”

Frauderende OCMW-medewerkster moet niet naar de cel: “Schande dat ze in luxe mag blijven leven”

Etienne Raemdonck en Francis Vaeremans zijn niet te spreken over het vonnis. Foto: ssj

Linkebeek -

Een voormalige medewerkster van het OCMW van Linkebeek die tien jaar lang geld van klanten verduisterde, moet niet naar de cel. Etienne Raemdonck, de man die de fraude ontdekte, vindt de straf veel te licht.

Een 58-jarige oud-medewerkster van het OCMW van Linkebeek, is gisteren voor de correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig maanden, waarvan twintig met uitstel.

De vrouw, Anne L., werkte als budgetbeheerder en maakte van haar functie misbruik om tientallen klanten geld afhandig te maken.

In totaal ging het om 58.708 euro.

Anne L. werkte eerst bij het OCMW van Asse en ging begin deze eeuw in Linkebeek aan de slag als verantwoordelijke voor de dienst schuldbemiddeling. Daar stond ze onder meer in voor het budgetbeheer van de klanten.

Luxeproducten

Vanaf 2004 begon ze systematisch bedragen van hun rekeningen door te sluizen naar haar eigen rekeningen. Volgens de vrouw deed ze dat om haar schulden het hoofd te bieden, maar ze kocht er ook schoenen, cosmetica en luxeproducten mee.

Het parket meent dat ze met het geld ook een wagen kocht, maar dat werd ten stelligste betwist.

Vorig jaar kwamen de wanpraktijken aan het licht toen een van haar klanten, Francis Vaeremans, ontdekte dat er amper geld op zijn rekeningen stond. Het was zijn goede vriend Etienne Raemdonck die de rekening van Francis uitploos en erachter kwam dat er bedragen naar andere rekeningen en naar webshops werden overgeschreven. Snel werd duidelijk dat Anne L. erachter zat, aangezien zij een volmacht had over de rekening.

Etienne en Francis confronteerden haar met de feiten, waarna ze uiteindelijk een deel van de verschuldigde som teruggaf. Toch diende Francis klacht in. Nadien kwam door onderzoek van de lokale recherche aan het licht dat er nog vele andere slachtoffers waren.

Na een klacht werd de OCMW-assistente eerst geschorst en na een tuchtrechtelijk onderzoek afgezet.

Allerzwaksten

Het parket tilde er zwaar aan dat L. als taak had de allerzwaksten bij te staan maar net van die mensen profiteerde om zichzelf te verrijken en eiste een celstraf van drie jaar.

De verdediging vroeg een straf met uitstel onder strenge voorwaarden, waaronder begeleiding.

De rechtbank hield het op een gevangenisstraf van dertig maanden, waarvan twintig maanden met uitstel. De rechtbank verklaarde ook 58.708 euro verbeurd en wees die som toe aan de slachtoffers van de vrouw.

In de ogen van Francis en Etienne is die straf veel te licht. “Ik vind het een schandalige straf”, zegt Etienne. “Van de celstraf van dertig maanden, werd twee derde met uitstel uitgesproken. Daardoor blijven er maar tien maanden celstraf over. Aangezien celstraffen onder het jaar niet worden uitgevoerd, moet ze dus niet naar de cel. Een verblijf in de gevangenis was in onze ogen nochtans gerechtvaardigd, zodat ze echt de gevolgen kon voelen wat ze gedaan had.”

“Tijdens de behandeling van de zaak had het parket nog duidelijk gevraagd aan de rechter om haar luxe af te nemen, maar dat is niet gebeurd. Ze mag blijven leven zoals ze leefde. Dat ze die 58.000 euro moet terugbetalen, is niet meer dan logisch”, zeggen beide vrienden.

“Voorts kreeg ze een beperkte boete. Maar daarnaast mag ze alle onterecht gekochte spullen houden. We laten onze advocaat het vonnis grondig bestuderen en beslissen dan of we in beroep gaan tegen het vonnis. De beklaagde zal wel niet in beroep gaan, vermoeden we...”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees