Residentiële wijk komt in opstand tegen museum: “In het weekend willen we stilte”

Residentiële wijk komt in opstand tegen museum: “In het weekend willen we stilte”

“De nieuwe vleugel die we willen bouwen, wordt helemaal geen feestzaal”, zegt Jan Steyaert, voorzitter van het museum. Foto: DVH, if

Sint-Martens-Latem -

Het botert niet meer tussen het museum Dhondt-Dhaenens en de buurtbewoners. Die klagen dat het bekende museum in Deurle (Sint-Martens-Latem) steeds meer een feestzaal is die parkeer- en geluidsoverlast met zich meebrengt.

Burgemeester Agnes Lannoo (Welzijn) kreeg onlangs een petitie met 101 handtekeningen onder haar neus geschoven. Daarmee uitten de bewoners van de straten rond het museum Dhondt-Dhaenens hun ongenoegen. Niet over de kunst die aan de muren van het museum hangt, maar over wat de raad van bestuur als haar kerntaak beschouwt.

Volgens de omwonenden ligt de focus steeds minder op de museale werking en steeds meer op evenementen. “En die creëren overlast in onze residentiële wijk. Onze voortuin is geen parking en in het weekend willen we stilte”, zegt buurtbewoner Dave ­Deruytter. “Er zijn bovendien plannen om een feestzaal bij te bouwen.”

“Geen wildgroei”

Jan Steyaert (72), de voorzitter van de raad van bestuur, ontkent de wildgroei aan evenementen. “Per jaar zijn er vier openingen, drie nocturnes, een paar lezingen, een zomerkamp voor kinderen van een week, en één tuinfeest. Dat tuinfeest lokt 600 bezoekers en veroorzaakt inderdaad wat overlast. Om dat op te lossen, voorzien we in shuttlebusjes van aan Flanders Expo en staan in de wijk zelf parkeerwachters. Om 2 uur is dat feest gedaan.”

Residentiële wijk komt in opstand tegen museum: “In het weekend willen we stilte”
Buurtbewoners maakten deze foto van de parkeeroverlast tijdens evenementen.

Na bezwaarschriften trok Steyaert de bouwaanvraag voor een nieuwe vleugel in. “Maar we zullen een nieuwe aanvraag indienen. Het wordt geen feestzaal, maar een plek waar we de vaste collectie tonen. Ik ben de eerste om naar oplossingen te zoeken en voel me zeker nog welkom in de buurt. Volgend jaar bestaat het museum 50 jaar. We hebben ons altijd goed gedragen.”

Afspraak bij burgemeester

Om een beter zicht te krijgen op de situatie, heeft burgemeester Lannoo iedereen uitgenodigd die de petitie ondertekende. “Strikt stedenbouwkundig mag het museum uitbreiden, maar niet voor evenementen. Als een bewoner naar de Raad voor Vergunningen stapt, haalt die zijn gelijk. Het college is ook van oordeel dat evenementen die niet zuiver museaal zijn, niet langer kunnen”, zegt Lannoo.

Voor Dave Deruytter is de oplossing duidelijk: “Dat het museum maar een feestzaal bouwt bij Flanders Expo. Daar woont niemand en er is parking en openbaar vervoer.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees