Circulatieplannen in deelgemeenten? Neen, dank u

Circulatieplannen in deelgemeenten? Neen, dank u

De CD&V-mandatarissen, met lijsttrekker Carl Devlies, gingen de hele zomer lang langs markten en braderieën. Foto: hsb

Leuven -

CD&V Leuven is niet langer voorstander van circulatieplannen voor de Leuvense deelgemeenten. Dat zei lijsttrekker Carl Devlies bij de bekendmaking van de resultaten van Vollenbak, een enquête die de partij uitvoerde om haar verkiezingsprogramma op te baseren.

Onder het motto ‘Vollenbak voor Leuven’ trokken mandatarissen en leden van CD&V Leuven afgelopen zomer de baan op met een bakfiets vol vragen voor de Leuvenaars. Ze stonden op markten, braderieën, buurtfeesten en deden hun bevraging ook via internet. De resultaten van de bevraging zijn intussen binnen, en volgens de partij geven de 608 ingevulde formulieren een duidelijk beeld van de wensen zijn van de Leuvenaar.

Gemiddeld gaf de Leuvenaar de stad een score van 7,5 op 10, waarmee CD&V-lijsttrekker Carl Devlies bijzonder tevreden is. Pluspunten zijn de groene omkadering, de rust en de nabijheid van de stad. Ook de veiligheid kreeg een goede beoordeling. Het grootste punt van verbetering is de mobiliteit. Overal wordt meer aandacht gevraagd voor verkeersveiligheid, vooral voor fietsers. Al kwam er hier en daar ook wel kritiek op het gedrag van fietsers tegenover voetgangers.

“Het circulatieplan werd tot mijn grote vreugde goed beoordeeld, al zien veel mensen nog kleine punten van verbetering”, zegt Devlies. “In de deelgemeenten blijkt de meerderheid van de inwoners echter tegen een gelijkaardig plan per deelgemeente. Zelfs in Kessel-Lo, waar een actiecomité is dat wel om een circulatieplan vraagt, is 60 procent van de bevraagden tegen een circulatieplan. De inwoners vragen wel kleine ingrepen, maar willen geen groter plan dat het verkeer echt stuurt.”

Specifieke thema’s

CD&V besluit dan ook om de vraag van de inwoners te volgen, en gaat niet langer pleiten voor een circulatieplan per deelgemeente. Verrassend, want dergelijke plannen steunde de partij tot nu toe wel. CD&V zal vanaf nu pleiten voor kleine ingrepen en betere fiets- en voetpaden.

De bevraging belichtte per deelgemeente ook nog enkele specifieke thema's. Zo blijken de inwoners van Wijgmaal vooral te klagen over zwerfvuil en lange wachttijden aan de spoorwegovergangen. Inwoners van Heverlee willen een betere huisvuilophaling en de inwoners van Wilsele vragen aandacht voor onkruid op de stoepen. In alle deelgemeenten wordt er gevraagd naar meer ruimte voor verenigingen. Dat kwam ook terug in de antwoorden op de vraag wat er moet gebeuren met de verschillende deelgemeentehuizen.

“Uit de bevraging blijkt dat Leuvenaars de deelgemeentehuizen liefst zien als gemeenschapsruimte met vergaderruimte voor verenigingen en in Heverlee eventueel ook horeca. Daar willen we dan ook werk van maken”, aldus Devlies.

Tot slot pleit CD&V ook nog voor een opwaardering van sommige pleinen met ruimte voor evenementen,sport en spel, vooral op het Ymeriaplein in Wijgmaal, het Sint-Lambertusplein in Heverlee en het toekomstige dorpsplein aan de kerk in Wilsele-Putkapel.

“We weten dat we door onze manier ook een aantal groepen niet konden bereiken, zoals oudere en vereenzaamde mensen. Ook hen vergeten we uiteraard niet in ons verkiezingsprogramma. We zetten in op mantelzorg en onderzoeken ook een project met sociale rondes van postpodes, zoals recent in Olen werd gelanceerd”, besluit schepen Devlies.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio