Het staat er amper één dag en er is al hommeles over nieuw standbeeld

Het staat er amper één dag en er is al hommeles over nieuw standbeeld

Foto: rdb

Brussel -

Er is ophef ontstaan rond de komst van het standbeeld van Jacques Brel op het Oud Korenhuisplein. De familie zou het werk immers afkeuren.

Het nieuwe beeld van Jacques Brel werd woensdagnamiddag nog feestelijk onthuld op het plein, maar valt blijkbaar niet bij iedereen in goede aarde. Dat weet de redactie van Bruzz, die een brief kreeg van beeldhouwer Tom Frantzen. Die laat weten dat hij het betreurt dat de familie van Brel zijn nieuwste werk afkeurt.

“Ik begrijp dat één en ander gevoelig ligt, maar het beeld is geen ode aan Brel als echtgenoot en vader. Het is een eerbetoon aan de man als artiest en als tekstschrijver”, laat Frantzen weten in de brief. Hij is er wel van overtuigd dat Brel zijn werk wel zou appreciëren omdat hij ook hield van ‘mensen die buiten de lijntjes kleuren, mensen met fantasie en humor’. Voorts wil Frantzen zich onthouden van elke vorm van commentaar.

Karikatuur

Vóór de komst van het beeld was er al tweestrijd in de wijk. Er waren buurtcomités die gekant waren tegen de komst van de nieuwe sculptuur. Zij vonden het eerder een karikatuur dan een ode aan de Belgische artiest.

Wat woensdag vooral opviel bij de inhuldiging, was de afwezigheid van de mensen van het centrum Editions Jacques Brel. Dat bevindt zich nochtans ook op het plein. Daar wilden ze geen commentaar meer geven op de hele zaak. Enkel aan Bruzz liet een woordvoerder weten dat de dochter van Jacques, France Brel, geen kritiek geeft op eender welke soort actie van anderen. “In dit geval is handelscomité Oud Korenhuis verantwoordelijk voor de komst van het beeld. Wij hebben te veel respect voor hen om eigen commentaar te geven”, wou ze enkel kwijt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees