Johnny (43) woont op de Caraïben met het geld van zijn Belgische werkloosheidsuitkering

Johnny (43) woont op de Caraïben met het geld van zijn Belgische werkloosheidsuitkering

Archiefbeeld. Foto: SS

Johnny (43), een man uit de regio Luik, is verhuisd naar de Caraïben. Op zich geen opvallend nieuws, ware het niet dat hij er zijn verblijf financiert met een Belgische werkloosheidsuitkering. En daar kan de rechtbank niet mee lachen. De man is intussen bij verstek veroordeeld tot zes maanden gevangenis.

Het was de ex van Johnny (43) die in december 2014 de bal aan het rollen bracht. Toen ze bij de politie een klacht ging indienen omdat haar ex geen alimentatie meer betaalde, vertelde ze erbij dat hij - net als zij - al sinds januari 2014 op de Dominicaanse Republiek woonde. En dat ondanks een maandelijkse werkloosheidsuitkering van de Belgische staat.

Een verhaal waar de politie heel wat vragen bij had. Ze alarmeerden dan ook de ONEM - bij ons gekend als de RVA. Dat orgaan stelde na onderzoek vast dat beiden op een verschillend adres woonden op de Dominicaanse Republiek, ondanks een vaste domicilie in België. De vrouw is al werkloos sinds oktober 2013, de man sinds april 2014.

Zelfs geen advocaat

Maar wie in ons land geniet van een werkloosheidsuitkering, mag niet langer dan 24 opeenvolgende vakantiedagen in het buitenland verblijven. Wie langer wegblijft, loopt het risico om zijn uitkering (gedeeltelijk) te verliezen. De vrouw was naar eigen zeggen op de hoogte van die maatregel, maar besloot toch om langer in het buitenland te blijven. “Ik was van plan om me in het buitenland te vestigen en te breken met België”, vertelde ze aan de rechter.

Johnny daarentegen had helemaal geen zin om zijn verhaal voor de rechtbank te doen en besloot rustig verder te genieten van de Dominicaanse zon. Hij liet zich zelfs niet eens vertegenwoordigen door een advocaat. Hij werd dan ook bij verstek veroordeeld tot zes maand cel en kreeg een boete van 3.600 euro. Zijn ex kreeg een werkstraf van 90 uur.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees