SP.A en Groen samen naar gemeenteraadsverkiezingen

Wouter Van Besien kandidaat-burgemeester van Antwerpen op nieuwe kartellijst 'Samen'

Antwerpen - Groen en SP.A trekken in oktober 2018 samen naar de gemeenteraadsverkiezingen. Ze zullen dat doen onder de naam 'Samen'. De gezamenlijke lijst zal getrokken worden door Wouter van Besien (Groen), die het volgend jaar zal opnemen tegen huidig burgemeester Bart De Wever (N-VA). De Mechelse politiecommissaris Jinnih Beels staat verrassend op de tweede plaats, als onafhankelijk kandidaat. De Antwerps SP.A-voorzitter Tom Meeuws staat op de derde plaats.

De onderhandelingsteams van Groen en SP.A bereikten gisteren al een akkoord over de Bondgenootschapslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen in oktober 2018. Die lijst krijgt nu de naam 'Samen' met daaronder de slogan 'werkt beter'.

De grote lijnen van de nieuwe lijst lekten gisteren al uit en werden vrijdag op de officiële persvoorstelling in een oude Antwerpse loods bevestigd. De top drie ligt vast met Groen-kopstuk Wouter Van Besien als lijsttrekker, Mechels commissaris Jinnih Beels als onafhankelijke kandidaat op twee en Antwerps SP.A-voorzitter Tom Meeuws op drie. De lijstduwer wordt sowieso iemand van SP.A, maar wie dat wordt is nog niet duidelijk.

Groen en SP.A kondigden gisteren al met veel bombarie een 'uniek project dat ongezien is in de politieke wereld' aan. Dat unieke komt er op nu neer dat één vijfde van de lijst gevuld zal worden door onafhankelijke kandidaten. "We voorzien hoge en belangrijke plaatsen voor mensen die niet uit de politiek komen. Met Jinnih kunnen we het eerste gezicht nu al voorstellen, de anderen komen later", zegt kandidaat-burgemeester Wouter Van Besien (Groen).

Niet anti-De Wever

De lijst 'Samen' moet nu burgemeester Bart De Wever (N-VA) het vuur aan de schenen kunnen leggen. Maar Van Besien is beducht voor de perceptie van een anti-De Wever-partij. "Dit is een positief project, niet tegen iets of iemand, maar voor Antwerpen. Er is nood aan een progressief stadsbestuur, we willen een stad waar iedereen zich thuis kan voelen. Je kunt veel zeggen over de Antwerpenaren, maar ook dat er veel is dat hen verbindt."

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees