Dossier aangeboden door KBC

6 dingen die je moet weten over periodiek beleggen

6 dingen die je moet weten over periodiek beleggen

Foto: Shutterstock

Periodiek beleggen – automatisch en op regelmatige tijdstippen een vast bedrag beleggen – biedt heel wat voordelen. We zetten ze voor je op een rij.
Dossier aangeboden door KBC.

Periodiek beleggen of systematisch beleggen, wat is dat precies? Het beleggersplatform Morningstar hanteert deze korte en krachtige definitie: “Periodiek beleggen houdt in dat een belegger meestal maandelijks (via een machtiging of periodieke overschrijving) geld inlegt in een beleggingsfonds.”

Periodiek beleggen is de meest eenvoudige vorm van beleggen en tegelijk een hele sterke: je stapt gespreid in de beurs in en schakelt de negatieve psychologische component van beleggen uit. Daarmee bedoelen we het stemmetje dat je aanzet om veel te kopen als de beurzen hoog staan en alles van de hand te doen als het even slecht gaat. Als beginnend belegger kan je zo geleidelijk en op je eigen tempo een mooi kapitaal opbouwen. Omdat alles automatisch en zonder emotionele beïnvloeding verloopt, verklein je het risico op slechte timing. Dit zijn de vijf voordelen van periodiek beleggen.

1. Betaalbaar

Moet je rijk zijn om te beleggen? Toch niet. Bij sommige vormen van beleggen heb je een beginkapitaal nodig, bij periodiek beleggen volstaat letterlijk 25 euro (het mag natuurlijk ook meer zijn). Door elke maand 25 euro te beleggen in een periodiek beleggingsplan, heb je een jaar later al 300 euro belegd. Met 100 of meer euro per maand kan dat uiteraard een veelvoud daarvan worden, afhankelijk van de evolutie van de beurzen.

2. Potentieel rendement

De lange termijn is de sleutel tot een mooi rendement. Stel je voor wat je zou kunnen bereiken wanneer je elke maand 100 euro kunt beleggen aan een gemiddeld beursrendement van 6%. Na 10 jaar zou dat al bijna 17.000 euro kunnen zijn. Na 20 jaar zou je bijna 47.000 euro bezitten. Lijkt 6% veel? De afgelopen 25 jaar bedroeg het gemiddeld rendement van de Bel 20 8,35%. Al moet je beseffen dat resultaten uit het verleden geen garantie geven voor de toekomst.

3. Market timing

Perfecte market timing, op het juiste moment kopen en verkopen, dat wil iedereen wel. Maar het is zo goed als onmogelijk. De enige zekerheid is dat de koersen zullen stijgen en dalen, en dat aandelenbeurzen over de lange termijn genomen doorgaans een stijgende lijn vertonen. Met periodiek beleggen schakel je het probleem van de market timing uit: je mist nooit het juiste instapmoment en stapt op slechte momenten ook maar met een relatief klein bedrag in. Dat is iets anders dan wanneer je in één klap duizenden euro’s zou willen beleggen: dan is timing veel belangrijker.

4. Rationeel

Beurzen en aandelenkoersen hebben een stevige rationele component, maar er is ook heel wat emotionaliteit aanwezig. De redactie van De Beleggersgids lijst er maar liefst veertien op, gaande van optimisme, opwinding en sensatie over angst, wanhoop en paniek tot hoop en opluchting… waarna de rollercoaster weer van voor af aan begint. Het goede nieuwe is: periodiek beleggen sluit emotionele beslissingen uit. Elke maand gaat hetzelfde bedrag naar het fonds, in goede tijden en in slechte tijden. Met deze regelmaat vermijd je onder druk van de beurskoersen paniekerige of hebzuchtige beslissingen te nemen. Dat is goed voor je gemoedsrust. En op lange termijn in principe ook voor je portefeuille.

5. Flexibel

Tegelijk is een beleggingsplan enorm flexibel: je kan het bedrag verhogen of verlagen, je plan tijdelijk stopzetten en het eender wanneer opnieuw activeren. Voor durvers kan het daarbij nuttig zijn om tegendraadse beslissingen te nemen, zoals het bedrag tijdelijk verhogen wanneer na een beursdip aandelen spotgoedkoop zijn en je dus ook in aandelenfondsen extra veel waar voor je geld krijgt.

Ben jij klaar voor je eerste stappen in beleggen?
Surf naar kbc.be/doemeermetjespaargeld

Corrigeer