Dossier aangeboden door KBC

Beleggen, niets voor jou? Niets is minder waar

Beleggen, niets voor jou? Niets is minder waar

Foto: iStock

Er bestaan nog veel vooroordelen en halve waarheden over beleggen. We leggen ze een voor een onder de loep.
Dossier aangeboden door KBC.

1. “Beleggen is alleen voor de happy few”

Vraag iemand zich een belegger voor te stellen en de kans is groot dat het beeld opdoemt van een welgesteld zakenman (het zijn altijd mannen), met een kast van een huis en een vloot sportwagens voor de deur. De waarheid? Tegenwoordig is beleggen sterk gedemocratiseerd. Drie op de tien Belgen beleggen - en dat zijn heus niet allemaal steenrijke mannen. Er zijn ook steeds meer vrouwen bij. Alhoewel beleggen niche blijft, is het lang niet meer alleen voor vermogende mensen weggelegd.

2. “Je hebt veel geld nodig om te beleggen”

Een variatie op het vorige vooroordeel en manifest onjuist. Alhoewel het essentieel is om niet te beleggen met geld dat je nodig hebt, is beleggen mogelijk voor iedereen die kan sparen en over een voldoende grote spaarbuffer beschikt. Bij KBC heb je al een beleggingsplan vanaf 25 euro per maand.

3. “Er zijn te veel risico’s verbonden aan beleggen”

Het klopt dat beleggen niet kan zonder enig risico te nemen. Anderzijds is beleggen geen loterij. De kunst bestaat erin beleggingen te vinden die passen bij je doelstellingen. Wil je zo weinig mogelijk risico nemen en toch beleggen, kies dan voor een defensief profiel. Je winsten zullen kleiner zijn, maar dat geldt ook voor het potentieel verlies.

4. “Je moet zelf veel expertise hebben om te beleggen”

Moet je iets kennen van automechanica om met een auto te rijden? Het helpt zeker, maar het is niet absoluut noodzakelijk. Zo is het ook met beleggen: het helpt als je je er grondig in verdiept, maar je hoeft niet alle finesses te begrijpen om mooie resultaten neer te zetten. Vertrouw op de expertise van KBC, een bank en verzekeraar met heel wat vakkennis rond beleggen in huis. De bank begeleidt je van a tot z om het beleggingsplan te vinden dat het best bij je past.

5. “Beleggen kost tijd”

Dat is het andere beeld van de belegger: iemand die dag en nacht naar een paar computerschermen zit te turen om de koersen te volgen en gouden opportuniteiten te vinden. Het voordeel van beleggen in fondsen is dat er mensen zijn die dit voor jou doen: de fondsbeheerders. Zij stellen een korf effecten samen, volgen ze op en kopen en verkopen in functie van duidelijke doelstellingen en gedegen analyse.

KBC maakt beleggen toegankelijk. Met de gratis en gebruiksvriendelijke app KBC Mobile kun je zelf in enkele klikken volledig digitaal een beleggingsplan afsluiten. Heb je liever wat hulp? Geen probleem, de app adviseert ook en begeleidt je naar een voorstel op jouw maat. Waar nodig, is dit voorstel evenwichtig gespreid over gelijktijdig sparen, pensioensparen en beleggen.

Ben jij klaar voor je eerste stappen in beleggen?
Surf naar kbc.be/doemeermetjespaargeld

Corrigeer