Nibali heeft oplossing voor dominantie van Sky en haalt uit: “Froome is als een sprinter”

Nibali heeft oplossing voor dominantie van Sky en haalt uit: “Froome is als een sprinter”

Vincenzo Nibali met Chris Froome in de Vuelta 2017 Foto: Photo News

Vincenzo Nibali gelooft niet dat Chris Froome al viermaal de Ronde van Frankrijk had gewonnen zonder de hulp van zijn ploeg, het financieel dominante Team Sky. Maar de Italiaan heeft wel een oplossing voor de overmacht van het Britse team in gedachten...

Nibali beëindigde het seizoen vorige zondag met een zege in de Ronde van Lombarije. Eerder dit seizoen werd hij derde in de Giro, achter Tom Dumoulin en Nairo Quintana, en werd tweede in de Vuelta achter Froome. De “Haai van Messina” is nu één van de meest consistente renners in de geschiedenis van de wielersport: hij won de Ronde van Italië in 2013 en 2016, de Ronde van Frankrijk in 2014 en de Ronde van Spanje in 2010. In totaal stond hij tienmaal op het podium van een van de Grote Drie, éénmaal meer dan de legendarische Fausto Coppi, en even vaak als Gino Bartali.

“Zonder Sky had Froome nog geen vier Tour-zeges behaald”

“Sommige mensen zeggen me: ‘Je had wel een goed seizoen, maar je won geen grote ronde.’ Dan haal ik eens mijn schouders op”, aldus de kopman van Bahrain-Merida bij Cyclingnews. “Ik stond er altijd om 21 dagen lang te vechten. Dan is tweede of derde een fantastisch resultaat.” De Italiaan is al jarenlang één van de grote belagers van Froome. Hij heeft dan ook respect voor zijn rivaal, die hij omschrijft als ‘een aardige kerel’, maar dat belet hem niet diens zwaktes te ontleden: “Ik denk dat het grote verschil tussen ons in de Vuelta de sterkte van zijn team was. Hij was zelden geïsoleerd, kwam nooit in de problemen. Zelfs toen hij een slechte dag had, zoals in de rit naar Los Machucos, had hij nog altijd vijf ploegmaats bij zich. Maar ik denk dat hij de Vuelta niet gewonnen had zonder Team Sky. Als hij geen ploeg had gevonden zo sterk als Sky, had hij volgens mij nog niet viermaal de Tour gewonnen.”

Nibali heeft oplossing voor dominantie van Sky en haalt uit: “Froome is als een sprinter”
Nibali en Froome met Ilnur Zakarin op het eindpodium van de Vuelta 2017 Foto: Photo News

“Iedereen heeft zwakheden. Die van hem is als hij geïsoleerd raakt. Hij is het niet gewoon om alleen te zitten in sleutelmomenten in de wedstrijd, hij weet dus niet hoe hij best moet racen in zo’n situaties”, aldus Nibali. “We hebben Froome nog nooit een aanval zien plaatsen vanop 100 kilometer van de finish. Omdat het niet nodig is. Hij heeft een sterk team om hem te helpen en te beschermen, zodat hij altijd kan wachten tot drie kilometer voor de meet en dan zijn aanval te plaatsen. Zijn ploeg zet alles in de juiste situatie, dat maakt het makkelijker voor hem. Hij is als een sprinter die tot op 250 meter voor de streep gebracht moet worden. Dan neemt hij over, en gebruikt hij zijn betere positie en versnelling om te winnen. Dat is zijn specialiteit.”

Oplossing?

De sterkte van Team Sky op sportief en financieel vlak laat hen toe om Froome in de grote rondes te omringen met kerels als Mikel Landa, Geraint Thomas, Wout Poels, Sergio Henao, Michal Kwiatkowski, Gianni Moscon, Kelly Elissonde, Mikel Nieve en Diego Rosa. Nibali moest het doen met Franco Pellizotti en Giovanni Visconti, nadat ziektes en blessurs Kanstantsin Siutsou, Ion Izagirre en Ramunas Navardauskas bijna het hele seizoen van de fiets hielden.

Nibali heeft oplossing voor dominantie van Sky en haalt uit: “Froome is als een sprinter”
Foto: Photo News

Bahrain-Merida had in 2017 naar verluidt een budget van 17 miljoen euro, waarvan dan nog een groot deel naar kopman Nibali zelf ging. Team Sky daarentegen had in 2016 al een budget van 31 miljoen euro, en dat was dit jaar waarschijnlijk zelfs meer. Daarom stelt Nibali voor om een salarisbeperking in te voeren om het speelveld tussen de verschillende WorldTour-ploegen eerlijker te maken.

Nibali: “Iedereen in de wielersport weet dat Team Sky een superteam is, dat ze een gigantisch budget hebben. Dan is het logisch dat ze dat gebruiken om een sterke ploeg te bouwen. Ik ben niet jaloers, maar ze verstoren de markt. Sky zou ’s werelds beste klimmer en ’s werelds beste sprinter onder contract kunnen leggen, als ze dat zouden willen. Daarom vind ik dat er een limiet zou moeten staan op het aantal grote namen dat je in één ploeg mag hebben. Misschien moet er een salarisbeperking komen. Zodat de teams financieel op gelijke voet staan, en zodat de kosten dalen.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.