De heisa rond het Hollywood-schandaal met Weinstein gemist? Met dit stuk bent u helemaal mee

De heisa rond het Hollywood-schandaal met Weinstein gemist? Met dit stuk bent u helemaal mee

Harvey Weinstein kon tientallen jaren ongestoord zijn gang gaan met bekende en minder bekende Hollywood-actrices. Foto: BELGAIMAGE

Tientallen jaren kon Harvey Weinstein, één van de machtigste figuren binnen Hollywood, ongestoord zijn gang gaan bij vrouwen. Maar begin oktober was zijn rijk dankzij een artikel in The New York Times eindelijk uit. Tientallen actrices getuigden intussen over ongewenste fysieke aanrakingen of seksuele aanrandingen, waardoor de man zijn carrière definitief voorbij lijkt. Een overzicht van een turbulente week.

Eerst en vooral: wie is Harvey Weinstein?

Harvey Weinstein (65) is een Amerikaanse filmproducent die van 2005 tot 2017 samen met zijn broer aan het hoofd stond van filmstudio The Weinstein Company. Het bedrijf is onder meer bekend van kleppers als Inglorious Basterds, The King’s Speech en Lucky Number Slevin.

Voordien was hij eigenaar van het succesvolle productiehuis Miramax, dat in 1993 werd overgenomen door Walt Disney Studios. Weinstein bleef - samen met zijn broer - tot 2005 aan het hoofd van het bedrijf staan. Door zijn machtige status - hij was een van de succesvolste producers van Hollywood - kreeg hij een quasi onaantastbaar - maar ook controversieel - imago in de filmwereld.

De heisa rond het Hollywood-schandaal met Weinstein gemist? Met dit stuk bent u helemaal mee
Weinstein enkele dagen na de onthullingen in The New York Times: “Iedereen maakt fouten”. Foto: Photo News

Wat heeft de man precies op zijn kerfstok?

Dat schijnbare onaantastbare imago bracht één van de broers, Harvey Weinstein, begin oktober zwaar in de problemen. De Amerikaanse krant The New York Times pakte namelijk uit met getuigenissen waaruit bleek Weinstein decennialang meerdere vrouwelijke medewerkers en actrices, onder wie Gwyneth Paltrow en Rose McGowan, had lastiggevallen. Een gelekte geluidsopname, gemaakt door één van de slachtoffers, bewijst hoe intimiderend Weinstein kon zijn.

Nog volgens de krant sloot Weinstein met acht vrouwen minnelijke schikkingen. Hij hoopte op die manier de klachten over seksuele aanrandingen of ongewenste fysieke contacten in de doofpot te kunnen toppen.

De heisa rond het Hollywood-schandaal met Weinstein gemist? Met dit stuk bent u helemaal mee
Harvey Weinstein en Gwyneth Paltrow in 2002. Foto: Photo News

Hoe reageert Weinstein op de beschuldigingen?

Volgens Weinstein zelf is een deel van de beschuldigingen verzonnen, maar tegelijk sloeg hij in een eerste reactie een mea culpa: hij nam ontslag als directeur en hij beloofde met een ­therapeut - en een leger ­advocaten - aan zijn probleem te werken. Die hebben nog veel werk, want van schuldinzicht is nauwelijks sprake. “Ik ben een kind van de jaren zestig en zeventig, toen de gedragsregels op het werk anders waren. Dat was toen de cultuur”, verweerde Weinstein zich. “Iedereen maakt fouten en verdient een tweede kans.”

Intussen heeft The Weinstein Company de nodige maatregels getroffen. Het filmbedrijf maakte op 8 oktober bekend dat het Weinstein met onmiddellijke ingang uit het bedrijf had gezet. Ook zijn vrouw Georgina Chapman heeft intussen besloten om een punt te zetten achter hun tienjarig huwelijk.

Waarom heeft Hollywood zo lang gezwegen?

De onthullingen hadden er al veel eerder kunnen komen, zo beweert een journaliste. Ook in 2004 zou in The New York Times met een stuk komen over de seksuele uitspattingen van Weinstein. Maar Hollywoodacteurs Matt Damon en Russell Crowe zouden de journaliste van het stuk gebeld hebben met de vraag om het artikel tegen te houden.

Dat Hollywood bovendien al langer op de hoogte was van het grensoverschrijvende gedrag van Weinstein, blijkt overigens uit grappige verwijzingen in bekende films en series door de jaren heen. Het ergste van al: er is telkens gewoon smakelijk om gelachen.

Wie zijn de (bekende) slachtoffers?

Tientallen vrouwen met naam en faam uit Hollywood, zo blijkt nu. Cara Delevigne, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Asia Argento , Lucia Evans, Louisette Geiss en Rosanna Arquette. Ze werden allemaal ofwel seksueel aangerand of hadden te maken met ongewenste fysieke contacten.

De heisa rond het Hollywood-schandaal met Weinstein gemist? Met dit stuk bent u helemaal mee
Onder meer Asia Argento, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow and Rosanna Arquette kregen ooit te maken met de ongewenste intimiteiten van Weinstein. Foto: Photo News

Hoe wordt er gereageerd in Hollywood?

Hollywood reageert al enkele dagen vol afschuw op de verhalen. Onder meer topactrice Meryl Streep gelooft niet dat journalisten al die jaren het nieuws hebben achtergehouden. “Ik denk niet dat journalisten dit nieuws niet zouden gebracht hebben moesten ze het al eerder hebben geweten.”

De heisa rond het Hollywood-schandaal met Weinstein gemist? Met dit stuk bent u helemaal mee
Foto: AFP

Ook andere acteurs veroordelen het gedrag van Weinstein. Acteur Mark Ruffalo hoopt dat de getuigenissen het begin van het einde is van dit soort misbruik. Seth Rogen onderstreept dat hij de vrouwen gelooft. Het is volgens hem erg dapper om te getuigen over seksueel misbruik.

Kate Winslet, die met Weinstein samenwerkte voor de film The Reader waarvoor ze een Oscar won, zegt dat het gedrag van de man “zonder enige twijfel schandelijk en verwerpelijk is”.

Modeontwerpster Donna Karan is de eerste, en voorlopig de enige, die Hollywood-producent Harvey Weinsteinpubliekelijk verdedigd heeft. Ze noemde de Harvey en zijn vrouw “wonderlijke mensen”. De medeoprichtster van het modemerk DKNY suggereerde vervolgens dat de schuld ook deels bij de slachtoffers ligt. “We moeten eerst en vooral naar onszelf moeten kijken”, zei ze. “Ik stel me vragen over hoe we onszelf, als vrouwen, soms presenteren. Wat willen we eigenlijk? Vragen we er zelf niet om door onze sensualiteit en seksualiteit zo openlijk te tonen? Vrouwen die zich uitdagend kleden, vragen om problemen.”

Wat gebeurt er nu met Weinstein?

Zijn vrouw en zijn bedrijf is hij al kwijt. Maar vermoedelijk krijgt de hele zaak nog een zwaar juridisch staartje. Mocht het ooit tot een grote rechtszaak komen, dan riskeert de filmreus tot 25 jaar celstraf.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees