Ook dit jaar wordt streefcijfer van kwart miljoen bezoekers niet gehaald door Provinciedomein

Slecht weer houdt ruim 16.000 zwemmers thuis

Slecht weer houdt ruim 16.000 zwemmers thuis

Het zwembad trok een derde minder volk vanwege de vele regendagen tijdens de zomermaanden. Foto: ssj

Beersel / Huizingen -

Het zwembad van het Provinciedomein Huizingen heeft tijdens het voorbije seizoen bijna een derde minder bezoekers gehad. Voor het hele domein was er een daling van 6 procent.

Ongeveer 460.000 recreanten vonden het voorbije toeristische seizoen hun weg naar de provinciale domeinen Huizingen in Beersel, Kessel-Lo in Leuven, Halve Maan in Diest en Het Vinne in Zoutleeuw. Door het slechte weer in juli en augustus daalde het bezoekersaantal met 6 procent.

Ook in het Provinciedomein Huizingen was er een daling, al was die met 5 procent net iets minder uitgesproken. Zo waren er 225.926 geregistreerde bezoekers, ofwel 13.000 minder dan het vorige seizoen. Vorig seizoen was er ook al een daling, toen wel met ’slechts’ 4.000 bezoekers. Het steeds vooropgestelde streefcijfer van een kwart miljoen, wordt dus al een paar jaar niet gehaald. De daling van dit jaar in Huizingen is vooral sterk merkbaar voor het openluchtzwembad. Dat trok van mei tot september 37.057 bezoekers, zowat 16.000 minder dan in 2016.

Slecht weer

Omgerekend gaat het om een daling van 30 procent. “Een verklaring voor dit resultaat ligt bij het slechte weer en het feit dat de mooie dagen veelal op een weekdag vielen”, zegt Walter Zelderloo, gedeputeerde voor de domeinen.

Ook de meeste andere populaire attracties in het domein worden vorig jaar minder bezocht. Zo werden er dit jaar voor de roeivijver 6.720 tickets verkocht, terwijl dat het er het jaar voordien nog 7.070 waren. Verder reden er minder mensen met de bezoekerstrein (van 17.551 naar 14.215), en er waren zowat 700 mensen minder die een balletje sloegen op de golfbanen (van 8.564 naar 7.822).

De minicars daarentegen vielen wel meer in de smaak, met een toename van 15.891 naar 17.694 bezoekers. Ook de trekkershutten kenden een stijging tot 58 reservaties. “Die stijging is te wijten aan de extra promotie en de fietsenberging aan de hutten, wat veel bezoekers konden waarderen”, zegt Zelderloo.

Rotstuin

Voor het volgende toeristische seizoen is het niet uitgesloten dat de bezoekersaantallen voor het domein van Huizingen zullen stijgen. Zo gaat in mei of juni de beschermde rotstuin weer open na een restauratie van meer dan vijf jaar. Normaal gezien zou in die periode ook het nieuwe inkomgebouw toegankelijk zijn, met een verdubbeling van het aantal kassa's om de lange wachtrijen tijdens warme dagen tegen te gaan.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio