Belgen hebben vertrouwen in onze landbouw, maar weten er te weinig over

Belgen hebben vertrouwen in onze landbouw, maar weten er te weinig over

Marcel Collet (midden) slaagde in de landbouwtest van Agribex. Foto: jdw

Zemst -

De gewone mens staat ver van de landbouw. Vandaag kan hij die kennis testen in de interactieve container van Agribex aan de Carrefour in Zemst.

Uit een recente bevraging door de landbouwbeurs Agribex bij duizend Belgen, blijkt dat de kennis van de Belgische landbouw vrij zwak is. Ze denken er wel wat behoorlijk over te weten maar gepolst over hun kennis valt dat toch tegen. Slechts zes procent antwoordt juist op de vraag om de Belgische appelrassen aan te duiden. Eenzelfde percentage aan juiste antwoorden op de vraag hoeveel landbouwbedrijven er in België nog zijn. Nog geen negentien procent weet hoeveel koeien een gemiddeld melkveebedrijf telt.

Uit een onderzoek in augustus blijkt anderzijds ook dat de consument de boer hoog inschat. Met 8,3 op 10 scoren enkel dokters en leraars hoger. “Het vertrouwen is er, maar de kennis ontbreekt. Onze consumenten hebben een verouderd beeld van de huidige landbouw”, zegt Alain Vander Cruys van Agribex. “Als zijn kennis achteruitgaat dreigt ook zijn vertrouwen in de landbouw af te nemen.”

Interactieve test

Om de kenniskloof over de landbouw te dichten, trekt Agribex de boer op met een interactieve container waarin de consument meer informatie kan vinden over de moderne landbouw. Hij kan er een kennisquiz spelen, filmpjes bekijken rond precisielandbouw, kinderen kunnen via een spel ontdekken hoe een landbouwer ziektes kan opsporen in zijn gewassen. Tijdens de roadshow zijn er ook enkele lokale producenten aanwezig.

Marcel Collet uit Perk testte gisteren zijn parate kennis van de landbouw bij Agribex en scoorde een behoorlijke 6 op 10. “Tuinieren en mijn kleine wijngaard heb ik altijd heel boeiend gevonden. Ik teel de meeste groenten zelf en ook vijgen en fruit en behoor tot de kijkers van Plattelands TV. De schaalvergroting die de moderne landbouw ook in Vlaanderen aanneemt verbaast mij toch wel.”

De Agribex container is vandaag, zaterdag, ook de ganse dag te bezoeken voor het publiek dat ook commentaar in een praatbox kwijt kan.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio