Man geëlektrocuteerd bij arbeidsongeval, burgemeester en stadssecretaris voor rechter

Man geëlektrocuteerd bij arbeidsongeval, burgemeester en stadssecretaris voor rechter

Burgemeester Marnic De Meulemeester. Foto: if

Oudenaarde -

De Oudenaardse burgemeester Marnic De Meulemeester (Open VLD) en de stadssecretaris moeten in november voor de correctionele rechtbank in Oudenaarde verschijnen. Ze worden verantwoordelijk geacht voor een arbeidsongeval van twee jaar geleden.

Stefaan D. uit Leupegem, arbeider van de technische dienst van de stad Oudenaarde, liep op 26 oktober 2015 zware verwondingen op nadat hij tijdens werken in aanraking kwam met een elektriciteitskabel. Het ongeval gebeurde in de Beverestraat in Oudenaarde, vlakbij het kantoor van Bpost. De man was er bezig met het wegwerken van een verstopping in de riool. Met een drilboor maakte hij een gat in het trottoir en daarbij raakte hij een kabel van het middenspanningsnet. Daarop stond 10.000 volt. Stefaan D. liep ernstige brandwonden op.

Onvoldoende veiligheidsmaatregelen

Dat ongeval krijgt nu een staartje. Burgemeester Marnic De Meulemeester en de stadssecretaris moeten in november voor de correctionele rechtbank in Oudenaarde verschijnen. Het parket is van oordeel dat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen waren getroffen. De burgemeester en stadssecretaris zijn eindverantwoordelijken voor een stad.

Marnic De Meulemeester wil niet veel kwijt. “De dagvaarding is aan het college meegedeeld en we hebben daar kennis van genomen”, zegt hij. “Over de inhoud kan en wil ik niks zeggen. Er loopt een procedure en ik wil die niet schaden. Er wordt me verweten geen of onvoldoende maatregelen genomen te hebben. Ook de stad zelf is gedagvaard als burgerrechtelijke aansprakelijke partij. We hebben een advocaat geraadpleegd. Ik wil wel meegeven dat wij nog niet veroordeeld zijn, zoals een ander medium liet uitschijnen.”

Uitzonderlijk

De dagvaarding van een burgemeester en stadssecretaris is zeer uitzonderlijk. De burgemeester van Houthulst werd ooit gedagvaard voor een ongeval in 1999 op zijn grondgebied. Daarbij kwam een motorrijder om. Andere burgemeesters die we contacteerden, vinden het vreemd dat hun collega voor de rechter moet verschijnen. “Als wij als burgemeester bij elk werk dat uitgevoerd wordt, altijd alles moeten controleren, dat gaat niet”, luidt het.

Corrigeer

MEER NIEUWS