Mama

“Zet je huilende baby in de garage" en andere tips om een kind op te voeden

“Zet je huilende baby in de garage" en andere tips om een kind op te voeden

Een dikke zestig jaar geleden was het niet zo raar om een kind in het kolenhok te steken als het stout was geweest. Vandaag zouden je buren er de politie voor bellen. Een kind moet immers blij en gelukkig zijn, en dat is de verantwoordelijkheid van de ouders. “Maar ouders trekken het niet meer, ze zijn zo dodelijk serieus en onzeker geworden als het over opvoeden gaat”, zegt schrijfster en journaliste Dorine Hermans. Samen met Els Rozenbroek schreef ze daarom het boek ‘Geef dat kind een slok jenever’, vol opvoedingsadvies uit de oude doos en met een flinke dosis humor.

“Ik hoorde laatst nog een verhaal over een koppel dat hun bezoek door het keukenraam naar binnen liet klimmen, omdat de voordeur hun kind zou wakker maken”, vertelt Dorine Hermans aan de telefoon. Allemaal de schuld van de huidige pedagogie, die belang van het kind voorop zet. “Maar wat er goed is voor de ouders, daar denkt niemand nog aan. Daar hopen wij met ons boek een beetje evenwicht te brengen”. Voor de duidelijkheid: Dorine en Els zijn geen pedagogen. Ze hebben wél gezien dat hun grootouders opvoedingskwesties helemaal anders aanpakten dan zijzelf en ze hopen met hun levenservaring de kerk weer in het midden te krijgen.

Het is allemaal de schuld van de pil

“De opvoedingsgeschiedenis van de West-Europese mensheid kan je opsplitsten in twee delen, met de pil als keerpunt”, weet Hermans. “De gezinnen werden kleiner en een kind was een bewuste keuze. De ouders kregen als het ware de rol van gastheer en gastvrouw, en de kinderen zijn de gast die het leuk moet hebben. De ouders zijn verantwoordelijk voor het geluk van hun kinderen. Terwijl die kinderen vroeger gewoon kwamen. De laatste generatie voor de pil, die had WO II en de hongerwinter meegemaakt, die wist dat het leven geen feestje was. Toen waren ouders niet zo bezig met het geluk van hun kinderen, ze waren al lang blij als hun het fatsoenlijke burgers werden die zichzelf konden onderhouden.”

De terugkeer van ‘omdat ik het zeg’

Eén van de dingen die ouders beter niet meer zouden doen, is onderhandelen met hun kind. “Je kàn niet onderhandelen met een tweejarige over wat een geschikt uur voor bedtijd zou zijn”, zegt Hermans. “Kinderen willen weten waar ze aan toe zijn. Vergelijk het met een trip naar Japan: als je de weg niet kent en je snapt niets van al die tekens, dan wil je toch niet beslissen of je naar links of rechts gaat? Dan wil je dat iemand je zegt: het is die kant op en alles komt goed. Als het kind vraagt waarom, is ‘omdat ik het zeg’ een goed antwoord. Anders geef je het verantwoordelijkheden die het nog niet aankan”

Zet je kind in de garage

“Ik heb een koppel geweten dat niet kon slapen omdat hun baby maar bleef huilen. Maar van slaapgebrek word je gek, en na anderhalf jaar zijn ze uit elkaar gegaan. Mevrouw Hupperts, mijn buurvrouw van 90 die negen kinderen heeft grootgebracht, zou zeggen: “Ik had het kind in de garage gezet en ze daar laten huilen”. Dat is misschien wat kras, maar toch: zet dat wiegje in de verste uithoek van het huis, probeer wat te slapen en voel je niet schuldig. Een kind heeft later meer aan ouders die nog samen zijn. Laat wel eerst door de dokter checken of er écht niets aan de hand is.

Prijs je kind niet de hemel in

“Als een kind drie krabbels op papier zet, wordt er al geroepen hoe geweldig het is”, zegt Dorine. “Alles wat ze doen is fantastisch. Terwijl kinderen toch een beetje uitgedaagd moeten worden. Volgens mij is dat ook de oorzaak van het hoge aantal burn-outs bij adolescenten: ze denken de hele tijd dat ze het fantastisch moeten doen en ze worden perfectionistisch”.

Het leven is niet altijd leuk

“In Nederland was er laatst een geval waar ouders een rechtszaak hadden aangespannen tegen een leerkracht omdat hun dochter niet bij haar vriendinnetje in de klas mocht zitten. Dat slaat natuurlijk nergens op. Als ouder hoef je heus niet elke tegenslag die je kind te verwerken krijgt, op te lossen. Sometimes you win, sometimes you lose. Leer je kinderen dat pech hebben bij het leven hoort, daar zijn ze later veel meer mee”.

‘Geef dat kind een slok jenever - 70 jaar geleden sliepen ouders vredig & ongestoord’ van Els Rozenbroek en Dorine Hermans werd uitgeven bij Lannoo en kost 15 euro.

“Zet je huilende baby in de garage
Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees