Het regime in Teheran heeft “twee favoriete slogans: dood aan Amerika en dood aan Israël”

Trump blaast nucleair akkoord met Iran op

Trump blaast nucleair akkoord met Iran op

Foto: REUTERS

Amerikaans president Trump heeft aangekondigd uit het nucleair akkoord met Iran te stappen, dat heeft hij gezegd tijdens een persconferentie in Washington. Hij noemde Iran een fanatiek regime en een dreiging voor de wereldvrede.

De president schuwde de harde woorden niet: hij beschuldigde Iran ervan internationaal terrorisme te sponsoren en stelde dat hij hen “alle wegen tot een nucleair wapen” zou ontzeggen.

“Als president van de VS is het mijn hoogste plicht de veiligheid van het Amerikaanse volk te waarborgen”, zei de bewoner van het Witte Huis. “Ik heb een volledig strategisch herbekijken van het schurkenregime in Teheran bevolen. Dat is nu rond.”

De nieuwe strategie moet ervoor zorgen dat “Iran nooit, en ik bedoel nooit, een atoomwapen zal verkrijgen”, aldus Trump die zei dat Iran “een van de belangrijkste helpers van het terrorisme” in de wereld is. Teheran “zaait dood, vernieling en chaos doorheen de wereld” en de “agressie van de Iraanse dictatuur blijft tot vandaag de dag duren”.

Nu heeft hij dus aangegeven dat hij het akkoord niet opnieuw zal ondertekenen. Het Amerikaans congres heeft nu zestig dagen de tijd om nieuwe sancties op te leggen.

Wat is de nucleaire deal met Iran?

Het nucleair akkoord rond Iran is “één van de ergste en meest eenzijdige overeenkomsten waarin de VS ooit zijn gestapt”, aldus Trump die erop hamert dat Teheran “de geest” van dat akkoord niet eerbiedigt”.

De Iran-deal is een akkoord tussen de Iran, de VS, Rusland, China en de EU. Het akkoord houdt in dat Iran de uraniumvoorraden zou verminderen in ruil voor een vermindering van internationale sancties tegen het land. Toen president Obama de deal sloot, waren de Republikeinen tegen het akkoord. In ruil daarvoor werd besloten dat de president elke 90 dagen de deal zou moeten “hercertifiëren”.

De president zal het akkoord dus “niet certifiëren”. Daarmee verhoogt hij de politieke druk op Iran , maar tast het akkoord zelf niet aan. Indien het Congres geen bevredigende oplossing voor een nieuwe wet komt, wordt het akkoord (alsnog) opgezegd.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees