Er is net een enorm gat opengegaan op Antarctica, en niemand weet hoe dat komt

Er is net een enorm gat opengegaan op Antarctica, en niemand weet hoe dat komt

Foto: Nasa

Wetenschappers zijn met verstomming geslagen: in het ijs van Antarctica is plots een enorm gat ontstaan. De opening is ongeveer zo groot als Nederland en ligt honderden kilometers van de ijsrand vandaan. “We proberen nu uit te vissen wat er aan de hand is”, zegt expert Kent Moore.

Toch is het niet de eerste keer dat wetenschappers het fenomeen zien. Het gigantische gat verscheen voor het eerst in de jaren 70. Toen bleef het gedurende drie opeenvolgende winters open. Nadien ging het dicht voor veertig jaar.

Tot het plots in 2016 weer openging voor drie weken. En nu gebeurt dat dus opnieuw. Daarom storten wetenschappers zich op het fenomeen in de hoop meer te weten te komen over het enorme gat.

Er is net een enorm gat opengegaan op Antarctica, en niemand weet hoe dat komt
Foto: Nasa

Warme zeestroming

Onderzoekers gaan er voorlopig van uit dat het om een zogenaamde polynya gaat. Dergelijke gebieden met open water, omringd door ijs, komen wel vaker voor. Onder bepaalde omstandigheden (zoals een obstakel onder water) verandert de zeestroming. Daardoor stroomt warm water aan de oppervlakte en bevriest niet, terwijl de koude stroming eromheen wel bevriest. Ter hoogte van het warme water ontstaat dan een gat.

- LEES OOK. Catastrofe: slechts twee kuikentjes van grote kolonie van 40.000 pinguïns overleven -

Kent Moore, hoogleraar atmosferische fysica aan de Universiteit van Toronto, stelt zich echter vragen omdat het gat zich zo ver van de ijsrand bevindt. “Dit is honderden kilometers van de rand”, klinkt het. “Als we geen satelliet hadden, zouden we niet geweten hebben dat het daar is.”

Hij denkt daarom dat het gat ontstaan is door processen die nog niet bekend zijn. Om het op de klimaatverandering te steken, vindt hij te voorbarig.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S