Café 56 uit Kortrijk is Het Beste Café van Vlaanderen: “Derde keer, goede keer”

Kortrijk -

Met veel dorst én een bob trok onze vakjury de voorbije dagen langs de vijf provinciale winnaars van onze jaarlijkse wedstrijd ‘Het Beste Café van Vlaanderen’. Nadat u per provincie één café als winnaar uitriep, was het aan onze culinair journalist Chris Snick, onze wijnspecialist Alain Bloeykens en Jane Vermeiren, de beste tapster van België, voor het finale oordeel. En de winnaar werd Café 56 uit Kortrijk. “Hier komen veel jongeren, maar ook hun ouders. Om te zien waar hun kroost elke avond uithangt.”

Café 56 is op het eerste gezicht een danscafé zoals er wel veel zijn in Vlaanderen. Het interieur en concept staat ook mijlenver van de authenticiteit die de jury in de Voermansrust in Kruibeke aantrof. Daar drink je pinten op een vloertje uit begin de vorige eeuw, waar ooit nog het kruideniers-toogje van de bazin haar grootmoeder stond. Of Café QV, de zeer nipte nummer twee, waar je eigenlijk vier weken verlof moet nemen om de bierkaart te proeven en een praatje te maken met de uitbaters. En toch had Café 56 dit jaar ietsje meer. Waarom? “Ze laten geen enkele steek vallen”, vat de jury het in één zin samen. “Over alles is hard nagedacht. Het is misschien geen café met een eeuw geschiedenis, maar dat mag ook wel beloond worden.”

Café 56 uit Kortrijk is Het Beste Café van Vlaanderen: “Derde keer, goede keer”
Foto: Foto Kurt

Achter de toog staan twee – best wel – jonkies van 30 en 27 jaar. Ze horen de opmerkingen graag. “Het is niet omdat je nog wat jonger bent, dat je maar wat moet aanmodderen”, zegt Dieter. “Alles wat hier gebeurt of wat geserveerd wordt, passeert langs ons. Het is niet omdat iets een halve euro goedkoper is, dat we staan te springen om het op onze kaart te zetten. Als het niet goed is: weg ermee. Het beste bewijs daarvan is onze huiswijn. Een mooie prijs, maar daarom geen brol.”

Soigneer de ouders

Veertien jaar staat Dieter al in de horeca. “Van mijn zestiende werk ik in dit café”, zegt hij. “Ik ben hier groot geworden. Toen ik enkele jaren geleden de kans kreeg om het over te nemen, twijfelde ik niet lang. De banken jammer genoeg wel. Een jonge gast op zijn eentje, snap je. Gelukkig was er Gilles Verhaeghe, die mee de sprong wou wagen.”

Hun corebusiness is de jeugd de benen doen uitslaan tot de meest onmogelijke uurtjes in de ochtend. “Maar toch proberen we er niet alleen voor hen te zijn. We zijn overdag ook open en serveren dan koffie of een beter biertje op ons terras. Zeer vaak komen er dan ouders langs, ze willen weleens zien waar hun kroost ’s nachts uithangt. De kunst is om die mensen ook te soigneren, dan zijn ze op hun gemak wanneer zoon of dochter hier uitgaat.”

Toen Café 56 drie jaar geleden voor het eerst de titel van Beste Café van West-Vlaanderen won, was er een stevig feestje. “Onze zaak was toen een echte hype”, zegt Dieter. “Zo gaat dat doorgaans wanneer iets nieuw is. Daarna ontstond wel de vrees dat het op een dag gedaan zou zijn. Dat is het nadeel van jeugdcafés. Vandaag ben je het van het, morgen kun je zonder ook maar één goeie reden volledig out zijn. Daarom blijven Gilles en ik hard werken: themafeestjes, social media en afgelopen zomer ook een pop-upbar. We gaan binnenkort ook verbouwen, onze eerste stap richting het café van de toekomst. In de muren moeten voldoende usb-aansluitingen komen. Jongeren die op café gaan, willen dansen, iets drinken, maar ook hun smartphone opladen. Daar moet je rekening mee houden.”

Volgende week gaan ze deze overwinning vieren. “We konden nog niets plannen, omdat we maar kort vooraf wisten dat we zouden winnen. Maar volgende week volgt er wel iets om onze klanten te bedanken.”

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees