Geen ‘terroristenbus’ maar ambulance voor liefdadigheid

Lokeren -

Drie Marokkanen die net na de aanslagen in Brussel met een afgeplakte ambulance door Lokeren reden, werden vrijdag door de rechtbank beboet. De politie hield hen voor terroristen, maar uiteindelijk bleek de ziekenwagen bedoeld voor een liefdadigheidsproject in Marokko.

Alle politiediensten in ons land stonden op scherp na de aanslagen van 22 maart 2016 in en rond Brussel. Uit vrees voor nog meer bloedvergieten werd het terreurniveau opgetrokken tot de hoogste graad van dreiging. Er deden ook geruchten de ronde dat terroristen van plan waren om met ziekenwagens nieuwe aanslagen te plegen. Toen agenten zeven dagen later in Lokeren een ambulance zagen rijden met daarin de Marokkaanse broers Omar en Mustafa H. en Said E.A., werd meteen de alarmknop ingedrukt.

“De mannen waren niet gekleed als medisch personeel, hadden het zwaailicht en de belettering van de ziekenwagen afgeplakt, waren niet verzekerd en reden met een proefrittennummerplaat rond”, zette het Openbaar Ministerie vrijdag uiteen in de politierechtbank van Dendermonde. “Reden genoeg om de wagen onmiddellijk uit het verkeer te halen en de inzittenden te controleren.”

Geen onbekenden bij gerecht

Tijdens de interceptie van de ambulance werd er gezien de toenmalige terrorismedreiging geen enkel risico genomen. De inzittenden waren in het verleden ook al meermaals in aanraking gekomen met het gerecht. Toch bleek er na onderzoek niets aan de hand te zijn.

“De drie mannen hadden een ziekenwagen gekocht die ze wilden exporteren naar Marokko”, zette hun advocaat Raan Colman uiteen. “Die wilden ze ter plaatse inzetten voor een liefdadigheidsproject. Omdat ze niet zeker wisten hoe ze er na de aankoop ervan mee naar huis mochten rijden, hadden ze naar de keuringsdienst gebeld. Daar had men hen verteld dat ze de lichten en de bedrukking van de ziekenwagen moesten afplakken. Ook hun verzekering was, in tegenstelling tot de bewering van het parket, in orde. Mijn cliënten en ikzelf hebben alle begrip voor de interventie van de politie die de ziekenwagen verdacht vond. Maar als achteraf blijkt dat alles in orde is, verwachten we ook wat fair play.”

Politierechter Peter D'Hondt stak niet onder stoelen of banken dat hij de politieactie gezien de toenmalige dreiging terecht vond. Toch was hij in zijn vonnis ook mild voor de drie beklaagden. Ze werden elk veroordeeld tot een geldboete van 300 euro.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees