Amerikaanse Compton is de sterkste bij de vrouwen in Kruibeke, Cant eindigt vierde

Amerikaanse Compton is de sterkste bij de vrouwen in Kruibeke, Cant eindigt vierde

Foto: BELGA

Kruibeke -

De 38-jarige Katherine Compton heeft zaterdag de Polderscross bij de vrouwen gewonnen. De Amerikaanse zette op anderhalve ronde voor het einde een solo op en haalde het voor de Nederlandse Maud Kaptheijns. Derde werd Ellen Van Loy. De na ziekte wederoptredende Sanne Cant eigende haar de vierde plaats toe. Voor Compton werd het na de Trek-Cup in Waterloo en de GP Mario De Clercq in Ronse de derde zege van het seizoen.

Het was andermaal Maud Kaptheijns die een goede start nam. De Nederlandse trok als eerste het veld in met onder andere Ellen Van Loy, Loes Sels, de Britse Helen Wyman en Sanne Cant in haar wiel. Kaptheijns bouwde al snel haar kloof met de rest uit en mocht de tweede ronde aanvatten met een voorsprong van 11 seconden op het vijftal Van Loy, Sels, Cant, Alicia Franck en Katherine Compton. Laatstgenoemde repte zich naar de eenzame leidster en vervoegde Kaptheijns net voor halfcross. De twee reden 20 seconden voor Van Loy die op haar beurt gevolgd werd door Sanne Cant.

Compton ging dan druk zetten, reed even Kaptheijns uit het wiel maar bij het ingaan van de voorlaatste ronde waren de twee opnieuw samen. Van Loy volgde als derde op een halve minuut. Het trio Cant-Franck-Sels moest daar reeds 51 seconden goedmaken. Compton versnelde op anderhalve ronden van het einde een tweede keer en opnieuw moest Kaptheijns de Amerikaanse laten rijden. Definitief nu. Compton kwam niet meer in de problemen en kon net als vorige week in Ronse het zegegebaar maken. Ze volgt Jolien Verschueren op die de vorige editie van de Poldercross op haar naam schreef.

Amerikaanse Compton is de sterkste bij de vrouwen in Kruibeke, Cant eindigt vierde
Foto: BELGA

Sanne Cant is nog steeds niet honderd procent na ziekte

Sanne Cant hervatte zaterdag de competitie in de Poldercross in Kruibeke. Vorige week kreeg de wereldkampioene af te rekenen met maag- en darmklachten. Ze won op zaterdag nog in Meulebeke, maar ‘s avonds kwamen de problemen opzetten. Cant moest in de nacht van zaterdag op zondag naar de spoedafdeling van het UZ Gent. Zondag in de GP Mario De Clercq startte ze toch, maar moest ze uiteindelijk opgeven.

“Ik voelde al meteen dat ik geen echte trainingsweek in de benen had na mijn ziekte. Ik kon wel even versnellen maar viel daarna helemaal stil. Ik moest dus constant naar het juiste tempo zoeken”, begon Sanne Cant. “In de tweede ronde probeerde ik de kloof met Maud Kaptheijns te overbruggen maar slaagde daar niet in. Ik wist meteen dat mijn lichaam niet deed wat ik ervan verlangde. Afwachten wat het zondag zal worden. Ik had deze cross nodig om mijn wedstrijdritme op te krikken. Misschien kan ik in Zonhoven een deel van mijn ziekte wegsteken door mijn techniek, want ik ben verre van honderd procent fit.”

Winnares Compton: "Kon mijn eigen tempo rijden"

“Ik ben eigenlijk wel verrast dat het zo goed loopt. Het parcours lag me wel. Hier kon snel gereden worden. Hopelijk heb ik nog iets in de reservetank voor wat zondag volgt in Zonhoven”, lachte winnares Katherine Compton.

“Het was Maud Kaptheijns die al snel de wedstrijd open brak. Ik wist dat we haar niet te veel vrijheid mochten geven want anders zouden we wel eens snel voor de tweede plaats kunnen rijden. Ik nam uiteindelijk toch het initiatief om de kloof naar Kaptheijns te overbruggen. En dat bleek een goede zet te zijn. Toen ik bij haar kwam voelde ik me nog krachtig genoeg om te gaan versnellen. Kaptheijns kraakte en ik kon daarna meteen mijn eigen tempo rijden. Zo was mijn derde zege van het seizoen meteen een feit."

Corrigeer