Ruimtestation stort binnenkort neer: “Brokstukken van 100 kilo zullen op Aarde vallen”

Ruimtestation stort binnenkort neer: “Brokstukken van 100 kilo zullen op Aarde vallen”

Foto: rr

Een Chinees ruimtestation van maar liefst 8,5 ton zwaar zal binnenkort neerstorten op Aarde. Het station is al meer dan een jaar op drift en beweegt steeds sneller richting onze planeet. Dat hebben experts gezegd in The Guardian.

Ruimtestation Tiangong-1, oftewel Hemels Paleis, werd gelanceerd in 2011. Sindsdien werd het gebruikt voor zowel bemande als onbemande missies. Maar vorig jaar - na maanden van speculatie - raakte bekend dat de Chinese autoriteiten de controle over het ruimtestation verloren hadden.

Het nationale ruimteagentschap meldde al snel dat een neerstorting onvermijdelijk was. Ze kondigden aan dat dat waarschijnlijk tussen oktober 2017 en april 2018 zou gebeuren.

Snelheid neemt toe

Nu hebben ze gezien dat Tiangong-1 zich steeds sneller richting onze planeet begeeft. Jonathan McDowell van Harvard University vermoedt dat het station binnen enkele maanden zal neerstorten.

Verwacht wordt dat een groot deel van het ruimtestation al opgebrand zal zijn in de atmosfeer, maar experts waarschuwen dat er nog steeds brokstukken van 100 kilogram op Aarde kunnen terechtkomen. Waar die delen zullen vallen, weet niemand.

“Je kan die dingen natuurlijk niet sturen”, zegt McDowell. “We zullen waarschijnlijk pas zes à zeven uur op voorhand weten wanneer en waar ze precies zullen terechtkomen.”

China heeft inmiddels beloofd om de oncontroleerbare koers van het ruimtestation nauwlettend in het oog te houden. De kans dat er effectief iemand gewond zal geraken, wordt nu nog vrij klein geschat.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S