Kinderen volgen les in aula: “Ik wil later groot en sterk worden... en paleontoloog”

Leuven -

Zo’n driehonderd kinderen verzamelden zaterdag op de campus Sociale Wetenschappen om deel te nemen aan de eerste dag van de Kinderuniversiteit. De tweede dag vindt komende zaterdag plaats, op de campus Gasthuisberg.

De KU Leuven organiseert sinds 2005 jaarlijks de Kinderuniversiteit om kinderen tussen 8 en 13 jaar warm te maken voor universitaire studies. De dertiende editie van de Kinderuniversiteit is op zaterdag van start gegaan op de campus Sociale Wetenschappen.

's Ochtends gaf professor Patrick Degryse er les over archeologie, in de namiddag focuste Sylvia Wenmackers, professor Wetenschapsfilosofie, op slimme uitvindingen.

Naast de interactieve lessen waren er workshops. Zo toonden vrijwilligers het effect van een blokje CO2 in een buisje water en hoe je een ijsblokje kunt opheffen met een touwtje. De kinderen konden aan de slag met software om huizen te bouwen, maakten kennis met machine learning door blad-steen-schaar te spelen tegen een robot, en lieten legomodellen tot leven komen via de computer.

De deelnemers waren enthousiast. “Later wil ik groot en sterk worden… en paleontoloog”, klonk het overtuigd.

Liou wil graag huisarts worden, haar vriendin Ella weet het nog niet.

Nisrien (10) weet al lang dat ze later wetenschapper wil worden. “Ik houd ervan om dingen te ontdekken”, zegt ze.

Prinsjes

Ook prinses Eléonore (9) was ook van de partij. Haar broertje prins Emmanuel (12), zal volgende week zaterdag aanwezig zijn. Dan zal Yung Shin Van der Sype lesgeven over gamen en online privacybescherming en zal professor Bart Preneel het hebben over cybersecurity. De workshops blijven grotendeels dezelfde. Wel zullen de kinderen dan ook het DNA van kippen kunnen bestuderen via een gamingworkshop en krijgen ze de mogelijkheid om het skillslab van de faculteit geneeskunde te bezoeken.

Ook voor de ouders is in een programma voorzien. Vorige zaterdag konden ze een lezing bijwonen van professor Bart Demuyt over de digitalisering van muziekmanuscripten, volgende week staat een lezing van professor Paul Suetens over innovatieve technologieën binnen de geneeskunde op het programma. In de namiddag plande de KU Leuven een aantal toeristische uitstappen in, waaronder een bezoek aan de toren van de centrale Bibliotheek en een rondleiding in de Kruidtuin.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees