Gentse coalitiepartijen sparen elkaar niet bij start van verkiezingscampagne

Team Gent versus Team Mathias: wie won de eerste ronde?

Team Gent versus Team Mathias: wie won de eerste ronde?

Foto: Frederiek Vande Velde

Gent - Het is nog 363 dagen, maar de verkiezingsstrijd is begonnen in Gent. De drie besturende partijen van de stad, het kartel SP.A-Groen en Open VLD, ­gaven zaterdag het startschot met een evenement, elk aan een kant van de stad. De verwijten aan elkaar vlogen heen en weer. Team Gent versus Team Mathias: wie won de eerste ronde?

Het kartel SP.A-Groen verzamelde zaterdag onder de naam Team Gent in de Sint-Pietersabdij. Mathias De Clercq (Open VLD) inviteerde liberalen uit heel Vlaanderen in de Oude Vismijn.

Hoe was het feest?
Het kartel lokte om en bij de vijfhonderd bezoekers naar de Sint-Pietersabdij. Er waren Team Gent-petjes, buttons, totebags, een fotowall … Er werd geselfied, getwitterd en gefacebookt dat het een lieve lust was. Er was een barbecue met pintjes bier op de binnenkoer – kies maar: veggie of korteketenvlees.

Redelijk wat jong volk. En in de gangen stonden standjes. ­Iemand kweekte champignons uit gft-afval. Koen Crucke – ooit voor Open VLD in de gemeenteraad – was er ook. Als betaald moderator, weliswaar.

Naar de andere kant van de stad: wat een uitgelaten, blauw sfeertje in de Oude Vismijn. Na een boottochtje met kapitein Mathias en een wandeling langs De Krook, de stadshal en de kunstwerken op de Korenmarkt, stroomden vijfhonderd Open VLD’ers samen in de feestzaal voor een walking dinner.

De wijn vloeide rijkelijk. Er waren nationale kopstukken en dus meer televisiecamera’s, maar niet zo veel Gents volk. Politiewoordvoerder-met-rust Manuel Mugica Gonzalez wel. Bart Somers niet, die stuurde een videoboodschap.

De strafste uitspraken?
Mathias De Clercq hield zich niet in. “Ik wil alle Gentenaars verbinden, weg van de polarisatie van het groen-rode kartel, weg van het chagrijn van rechts. Wij zijn groen, maar niet belerend. Wij zijn sociaal, maar niet bepamperend. Wij kunnen de tegenstellingen overbruggen: tussen bemiddeld en minder bemiddeld, tussen voetgangers en fietsers, tussen nieuwkomers en geboren Gentenaars.”

Bij Team Gent haalde Groen-kopvrouw Elke Decruynaere het hardst uit: “We gaan verdorie moeten vechten om ons unieke en progressieve project te kunnen voortzetten. Ofwel blijft Gent een open, solidaire stad. Ofwel wordt Gent een rechtse stad, waar het ieder voor zich is en het recht van de sterkste geldt. Dat gaan wij niet laten gebeuren.”

En wat met de inhoud?
De rood-groene speeches waren lauw, wat houterig. En de duobaan Rudy Coddens-Elke Decruynaere blijft wrang. Wie is nu de baas? Maar inhoudelijk won het kartel met voorsprong: er lag een honderd pagina’s dik ontwerp van een verkiezingsprogramma op tafel.

Het kartel heeft duidelijk al goed nagedacht over de woonproblematiek en belooft een ‘Marshall­plan voor betaalbaar wonen’ en een ‘radicale switch’ naar de huurmarkt. Gent moet ook ‘fossielvrij’ worden en de Gentenaars moeten een groot stuk van de begroting zelf kunnen beheren. En als rood-groen mag doorgaan, komen er circulatieplannen in de stadsrand.

Bij de liberalen viel inhoudelijk niet veel te rapen. Van een programma was nog geen spoor. ’s Ochtends waren er debatjes in theater Scala, maar ook daar werden geen grote plannen ontvouwd. Het was bijna een onemanshow.

Maar De Clercq is een begenadigd speecher en wint dit onderdeel makkelijk. Zonder aarzelen en zonder papier in de hand kreeg hij de Oude Vismijn mee, dankzij een paar rake quotes en een flinke streep Gents enthousiasme. "Wij hebben een team én een kopman, dat mag ook eens gezegd worden."

Wat onthouden we?
Alle blauwe pijlen worden gericht op Mathias for mayor. “Na het project Somers in Mechelen is het tijd voor het project Mathias in Gent”, zei voorzitter Gwendolyn Rutten. En daarvoor sluiten ze niets uit, ook geen coalitie met N-VA. Er is geen voorakkoord met het kartel.

Lokaal voorzitter Mick Daman vatte het zo samen: “Onze haven haalt topresultaten. Er waren nog nooit zo veel startende ondernemers. De personenbelasting is niet verhoogd. Gent bruist. Alles wat we zelf in handen hadden, hebben we meer dan goed gedaan. Maar cultuur, stedenbeleid, mobiliteit ... Daar kan het beter. En dat kan alleen met een blauwe burgemeester.”

Bij het kartel klonk Rudy Coddens zelfverzekerd. Hij groeit in zijn rol. Maar ook Groen barst van zelfvertrouwen. Hun gewicht binnen Team Gent is toegenomen. Dat voel je. Dat laatste is overigens maar een campagnenaam. Het kartel blijft gewoon SP.A-Groen heten.

Onthouden we ook: de voor zijn doen opvallend afwezige Daniël Termont, die de hele dag op de achtergrond bleef. En deze steek van Filip Watteeuw naar Mathias De Clercq: “Als er één domein is waar we niet genoeg hebben gescoord de voorbije vijf jaar, is het economie (een bevoegdheid van De Clercq, nvdr.). Daar zijn we als stadsbestuur tekort geschoten. We moeten meer doen. Alleen wat op start-ups werken, zal niet genoeg zijn.”

De debatten zijn geopend, nog 362 keer slapen en er moet gestemd worden.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio