Zeldzame Aziatische langstaartklauwier duikt voor het eerst op in ons land

Zeldzame Aziatische langstaartklauwier duikt voor het eerst op in ons land
Knokke / Knokke-Heist -

In het Zwin in Knokke is zondag een langstaartklauwier geringd, een vogelsoort die nog nooit eerder in België werd gezien. Dat meldt Natuurpunt. “Het is pas de vijfde keer dat deze Aziatische vogel in Europa opduikt.”

Het is de derde nieuwe vogelsoort die dit jaar in België opduikt, na de groene bijeneter en de wenkbrauwalbatros. “Zondag werd er rond de middag een langstaartklauwier geringd in het Zwin Natuurpark in Knokke. De vogel werd door medewerkers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen gedetermineerd, gemeten en voorzien van een wetenschappelijk ring en werd kort later opnieuw losgelaten in het Zwin. Tientallen vogelkijkers uit heel België konden deze nieuwe soort nog tot in het schemerduister bewonderen”, zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt.

De langstaartklauwier broedt in grote delen van Zuidoost-Azië. De vogel is gemiddeld 25 cm lang, met grijs op de rug en een deel van de nek en kop. “In zit heeft de vogel roodbruine dekveren op de vleugel en zwarte hand- en armpennen. In vlucht vallen vooral de duidelijke witte vlekken op de vleugel op. De soort heeft een lange, zwarte staart met bruine buitenste staartpennen. De langstaartklauwier heeft een breed zwart ‘masker’ rond het oog, dat doorloopt tot het voorhoofd.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees