Fit & Gezond

“Te veel blauw licht in de slaapkamer maakt je dik”

“Te veel blauw licht in de slaapkamer maakt je dik”

Foto: Shutterstock

Wie zich in de slaapkamer lang blootstelt aan blauw licht, zou dat wel eens kunnen merken op de weegschaal. Want te veel licht tijdens nachtelijke uren, leidt tot gewichtstoename. Dat stelt de Nederlandse onderzoekster Rosa van den Berg, verbonden aan het Leids Universiteit Medisch Centrum.

Van den Berg bestudeerde de link tussen onze biologische klok en het zogenaamde bruine vet, de soort die er in tegenstelling tot wit vet toe leidt dat we slanker worden. “Bruin vet wordt echter minder actief bij een langere blootstelling aan licht”, klinkt het.

In die redenering kan slaapexpert Johan Verbraecken, verbonden aan het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen, zich vinden. “Licht is een prikkel die ’s nachts een verstoring van het bioritme in de hand werkt. Je wordt actiever en je lichaam maakt meer cortisol aan, wat een hongergevoel kan opwekken en op lange termijn veranderingen in het gewicht kan geven. Hoe meer verstoringen tijdens de nacht, hoe minder kwalitatief de slaap en meer kans op vermoeidheid doorheen de dag. Die vermoeidheid kan de drang om te snoepen en trek in ongezonde voeding aanwakkeren.”

Verbraecken onderstreept dat vooral blauw licht de boosdoener is. “Het licht zal de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, onderdrukken. Vrees dus niet als je het nachtlampje aan laat. “Dat staat meestal ver en verspreidt een subtiel licht. Het is slechter om tot in de vroege uurtjes achter een computerscherm te zitten of met een tablet of smartphone in bed te kruipen. Tegenwoordig houdt de technologie steeds vaker rekening met het verloop van je dag en worden schermen na een bepaald uur minder blauw, waardoor de aanmaak van melatonine niet langer wordt geblokkeerd.”

Corrigeer