Waaghals van 95 springt opnieuw uit vliegtuig: “De mensen in het rusthuis verklaren mij zot”

Koen en Karel, die fier zijn drie parachutebrevetten toont. Foto: dhh

Dilbeek -

In december wordt hij 95 jaar, maar Karel Tilley houdt nog steeds van een uitdaging. Afgelopen weekend ging hij voor de derde keer in zijn leven skydiven. Dat zijn zoon Koen aan de stuurknuppel van het vliegtuig zat, maakte het extra speciaal.

Karel Tilley woont al enkele jaren in woon-zorgcentrum Dilhome in Dilbeek en staat daar bekend als een actieve bewoner. Ondanks zijn leeftijd zit hij nog op het internet, draait hij tijdens activiteiten muziek via de iPad en brengt hij dagelijks de krant rond bij zijn medebewoners. Lang was hij alleen in het rusthuis een bekend, maar twee jaar geleden verscheen hij plots in alle media. Op 92-jarige leeftijd had hij namelijk voor het eerst een parachutesprong gemaakt.

Intussen heeft Karel helemaal de smaak te pakken. In december wordt hij 95 jaar, maar afgelopen weekend ging hij voor de derde keer skydiven. “Vorig jaar heb ik in alle stilte nog een sprong gedaan. En ook dit jaar is het nog eens gelukt”, glundert Karel. “Ik kan al niet wachten tot de volgende keer. Hopelijk moet ik niet opnieuw een jaar wachten. De mensen hier in het rusthuis verklaren me zot, maar ik vind dat plezant. Het is een hobby geworden.”

Zoon vliegt

De derde sprong was wel heel speciaal, want deze keer zat zoon Koen aan het stuur van het vliegtuig. “Ik heb sinds kort een vliegbrevet om met privévliegtuigjes te vliegen”, vertelt Koen. “Nog snel heb ik alles in orde gebracht om met een groter vliegtuig tot vier passagiers te vliegen. Zo kon ik afgelopen zaterdag mijn vader de lucht in brengen. Dat vond ik zelf alvast een onvergetelijke ervaring. Ik had mijn vader altijd beloofd dat hij mijn eerste passagier zou zijn.”

Schrik voor een ongeluk heeft Karel helemaal niet. “Ik voel me best op mijn gemak in de lucht, ik vind het telkens een leuke ervaring. Je moet je gedachten gewoon op nul zetten en springen. En de dag dat mijn parachute niet zou openen, vangen ze me beneden wel op”, lacht de man.

Schoenen kwijt

Hoewel Karel tegenwoordig wat minder ter been is en zich vooral in de rolstoel of met de scooter verplaatst, liep zijn derde sprong opnieuw van een leien dakje. Al was er wel één klein probleempje. “Ik was plots in de lucht mijn schoenen kwijt”, lacht de vrolijke opa. “De velcro van mijn schoenen was nogal versleten, waardoor ze in de lucht los kwamen. Hopelijk zijn ze niet op iemands hoofd gevallen, want dat zou wel eens pijn kunnen doen.”

Eenmaal op de grond kreeg Karel van de skydive-club een ander paar schoenen. “En die zaten beter dan mijn eigen paar”, lacht de man. “Ik heb hen wel moeten beloven om ze terug te brengen, maar dat vind ik niet erg. Zo heb ik een excuus om nog eens te gaan springen. En deze keer moet dat zo lang niet meer duren eer ik nog eens kan gaan.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees