Sterkere prijsstijgingen op onze luchthavens dan in buurlanden

Als parkeren duurder wordt dan vliegen

Als parkeren duurder wordt dan vliegen

(archiefbeeld) Foto: BELGA

Een weekje parkeren op de luchthaven is stilaan duurder dan een vliegtuigticket naar de zon. De voorbije vijf jaar zijn de parkeertarieven van de Belgische luchthavens liefst 20 procent duurder geworden. En die waren sowieso al hoger dan de Duitse en de Nederlandse.

Wie een weekje met het vliegtuig op vakantie gaat en zijn auto op de luchthaven wil parkeren, moet een pak dieper in de portemonnee duiken dan vijf jaar geleden. Was je in de herfst van 2012 gemiddeld 65 euro kwijt (het goedkoopste inrijtarief, meestal ‘lang parkeren’), dan betaal je tegenwoordig minstens 77,70 euro. Dat is 13,80 euro meer dan op Nederlandse luchthavens en zelfs 30 euro meer dan op de Duitse. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van reiswebsite Vliegveldinfo.nl, dat de voordeligste parkeertarieven vergelijkt van de luchthavens vanwaaruit Vlamingen en Nederlanders het vaakst vertrekken.

Charleroi goedkoper

Met 99 euro voor een weekje parkeren (in de parkings P2 en P3) maakt Zaventem zijn reputatie van duurste luchthavenparking eens te meer waar. “Al wordt Brussels Airport nu wel op de hielen gezeten door Schiphol, dat liefst 12,80 euro duurder is geworden sinds dit voorjaar”, zegt Guus Wantia van de reiswebsite. Antwerpen Airport blijft in ons land de goedkoopste, “met die bedenking dat parkeren er tot de zomer van 2015 nog gratis was”.

Als parkeren duurder wordt dan vliegen

Tegenover vijf jaar geleden namen de parkeertarieven overal een hoge vlucht, behalve in Charleroi. Drie dagen parkeren werd er een vijfde goedkoper, voor een weekje betaalt u nu 14 procent minder. Een heel verschil met Oostende-Brugge Airport, dat de helft duurder werd, en Luik, waar de prijs verdubbelde. “In Nederland en Duitsland zijn kleinere regionale luchthavens doorgaans veel goedkoper, in België niet”, zegt Guus Wantia.

“Bij sommige luchthavens kun je vooraf online een parkeerplaats reserveren. Maak van die optie gebruik, want dan ben je goedkoper af”, adviseert Guus Wantia. “Wie vanuit Schiphol vertrekt, wint al gauw 40 euro wanneer hij online reserveert op P3 Lang Parkeren. Wie in Zaventem via het internet een plaatsje reserveert op de Discount Parking, bespaart zelfs 45 euro.” Dat parkeer­terrein ligt wel ietsje verderop, maar een gratis shuttledienst brengt je 24 uur per dag van en naar de terminals.

En je bent meteen zeker van een plaatsje. Dat is ook mooi meegenomen, zeker als je weet dat zeven op de tien Belgische passagiers vertrekken vanop Zaventem.

“Online je parkeerplaats reserveren wordt meer en meer de norm. Op goed geluk naar het vliegveld rijden en een parkeerticket nemen, zal in de toekomst steeds minder voorkomen”, besluit de reisspecialist.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees