Bijwerkingen van medicatie mogelijk oorzaak van brandstichting

Bijwerkingen van medicatie mogelijk oorzaak van brandstichting
Tongeren / Dilsen-Stokkem -

De advocaat en de bewindvoerder van een 71-jarige man uit Bree, die in april 2014 een boerderij in Dilsen-Stokkem in brand heeft gestoken, vragen de vrijspraak. Volgens hen zorgden de zware medicijnen die de man na zijn hartoperatie moest slikken ervoor dat hij sindsdien te kampen heeft met waanideeën.

De advocaten verzetten zich tegen de vordering van de procureur, die eerder dit jaar al een internering vroeg voor de man. Volgens hen is de man meer gebaat bij een residentiële opname in een zorginstelling waar hij psychologische begeleiding krijgt dan een gedwongen verblijf in de gevangenis.

In 2012 verhuisde de zieke schoonmoeder van de man uit haar boerderij in Dilsen-Stokkem, naar de woning van haar dochter. Na haar overlijden vreesde de man dat hij zijn deel van een erfenis moest afstaan aan zijn schoonfamilie, en stak hij op 21 april 2014 de leegstaande boerderij van zijn schoonmoeder in brand. Enkele dagen nadien trok hij opnieuw naar de boerderij, om er met een ijzeren staaf drie ramen in te slaan.

De man uitte ook verschillende bedreigingen aan het adres van zijn vrouw, zijn schoonbroer en een een kennis. Door die bedreigingen kreeg een deskundige van de Tongerse strafrechter de opdracht om de geestestoestand van de 71-jarige te onderzoeken.

De deskundige kwam tot de vaststelling dat de man geen bedreiging vormt voor de maatschappij maar wel verdere psychische begeleiding moet krijgen. Volgens de verdediging van de man kreeg hij door medicijnen een psychose en waanideeën. De man wist wat hij in 2014 deed, maar kon niet weerstaan aan de drang om de boerderij in brand te steken en de bedreigingen te uiten.

De verdediging vraagt dan ook de vrijspraak voor hun cliënt.

Vonnis op 13 november.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees