Enorme branden houden Portugal en Spanje in hun greep: “De duivel kwam niet, het was de hel”

Portugal en het noordwesten van Spanje worden geteisterd door enorme bosbranden. De vuurzeeën hebben al aan zeker 35 mensen het leven hebben gekost, maar dat aantal zal vrijwel zeker nog oplopen. De situatie in met name Portugal wordt alsmaar schrijnender. De regering heeft de bevolking zelfs opgeroepen “proactief” te handelen, omdat de brandweer alle vuurhaarden niet alleen krijgt geblust.

(Lees verder onder de fotoreeks)

“Het was niet de duivel die kwam, het was de hel”, schrijft de Portugese journalist Ferreira Fernandes maandag. Wie beelden ziet van de gigantische bosbranden die momenteel woeden in Portugal en het noordwesten van Spanje zal direct begrijpen wat hij bedoelt.

Met name Portugal is zwaar getroffen. Zondag werden maar liefst 440 verschillende brandhaarden gemeld. “De ergste dag sinds begin van het jaar wat branden betreft”, aldus Patricia Gaspar van de civiele bescherming.

Inmiddels zijn er zo’n 6.000 brandweerlieden in de weer om de vuurzeeën te bestrijden. Dat aantal is echter niet genoeg, zegt onder meer minister van Binnenlandse Zaken Jorge Gomes. Hij moedigt de Portugezen aan “proactief” te zijn bij de bluswerkzaamheden. Burgers “kunnen niet wachten tot de brandweerlieden komen”, zei hij.

Zowel in Spanje als in Portugal zijn de autoriteiten ervan overtuigd dat de branden niet allemaal zijn ontstaan door een natuurlijke oorzaak, meerdere branden zouden zijn aangestoken. Alberto Núñez Feijoo, president van de autonome regio Galicië in het noorden van Spanje, noemde de personen die verantwoordelijk zijn voor een deel van de branden “terroristische brandstichters”. Zij “spelen met levens”, verklaarde hij verder. Hij liet weten dat de politie een aantal verdachten op het spoor is, maar dat er nog niemand is gearresteerd.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees