Engeland gehuld in een mysterieuze gloed. “Is dit het einde van de wereld?”

In Groot-Brittannië en Ierland is de zware storm Ophelia maandag aan land gegaan. Het natuurgeweld veroorzaakte hevige rukwinden en hoge golven, maar zorgde ook voor een bijzonder fenomeen aan de hemel: een bloedrode zon, waardoor gebieden in een oranje gloed werden gehuld.

(Lees verder onder de fotoreeks)

Er duiken prachtige beelden op uit Engeland. Delen van het land werden maandag gehuld in een oranje gloed door Ophelia. De storm nam Saharazand en asdeeltjes van de bosbranden in Portugal en het noorden van Spanje mee, die de gloed veroorzaakten.

“De rode zon en gouden lucht worden onder veroorzaakt door Ophelia”, legt meteorologe Helen Chivers uit. De zuidelijke winden die vanuit Afrika zijn meegekomen met de storm hebben zanddeeltjes uit de woestijn opgepikt.” Vervolgens werden ook asdeeltjes vanuit Spanje en Portugal noordwaarts meegevoerd met de wind.

“Dat is allemaal in het Verenigd Koninkrijk terechtgekomen”, zegt Chivers nog. “Wat we zien is dat het zonlicht wordt versplinterd door de zand- en asdeeltjes.”

Het leverde prachtige plaatjes op, die doen denken aan een filter op Instagram of gesleutel met Photoshop. Het fenomeen werd ook veelvuldig besproken op sociale media. “Een vreemd zon boven Bristol. Het lijkt op iets uit Star Wars”, schreef iemand op Twitter. “Ik wil niemand bang maken, maar de zon is roze! Is dit het einde van de wereld?”, vreesde een ander.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees