Kosovaars gezin dreigt na acht jaar ons land uitgezet te worden: “We doen er alles aan om hier een toekomst op te bouwen”

Bij de actie voor het Kosovaarse gezin werden ook witte ballonnen opgelaten en werd er een toespraak gegeven. Foto: efo

Oostende -

Het Kosovaarse gezin Gerxhaliu dreigt na acht jaar in België nu het land uitgezet te worden omdat hun papieren niet in orde zijn. 400 leerlingen van het Koninklijk Atheneum in Oostende, waar twee van de vier kinderen studeren, hebben hun stem laten horen in een optocht. Zij willen dat het gezin in ons land kan blijven. “Dit zijn mensen zoals wij”, luidde het.

Al acht jaar woont het gezin Gerxhaliu in ons land na hun vlucht uit Kosovo. “We dreigen het land uitgezet te worden, omdat onze papieren niet in orde zijn”, zegt Bjondina (20), de oudste van drie kinderen. Zijzelf studeert office management aan de Howest in Brugge, haar zus Blodiana (17) en broer Blend (13) zitten in het Atheneum en ook de vijfjarige Sumeya loopt school in Oostende. Al komen ze soms ook niet naar de les, uit vrees om opgepakt te worden.

“Ongegronde uitwijzing”

Omdat het gezin kennelijk na hun vlucht uit Kosovo nog even is teruggekeerd naar dat land, staat de asielaanvraag op losse schroeven. “Papa werkte bij Daikin en wij lopen hier al jaren school”, vertelt Bjondina. “De uitwijzing komt dichterbij en daarom proberen we als gezin nooit allemaal samen te zijn. Als ze ons oppakken, is er altijd nog wel iemand die hulp kan zoeken. Maar we begrijpen niet goed waarom we het land moeten verlaten. We zijn immers geen criminelen. Ik en mijn familie doen er alles aan om hier een toekomst op te bouwen.”

Kosovaars gezin dreigt na acht jaar ons land uitgezet te worden: “We doen er alles aan om hier een toekomst op te bouwen”
Foto: efo

Toen haar school gisteren met 400 leerlingen actie voerde in het Leopoldpark, bleef Blodiane binnen. “Uit schrik om opgepakt te worden”, zegt haar zus. Leerlinge Birthe Van den Bossche nam het voortouw in de actie met spandoeken, borden en witte ballonnen die werden opgelaten. “Dit zijn mensen zoals wij. Ze doen hetzelfde als wij. Ze gaan hier naar school en hebben hier een leven, werk, vrienden en liefdes”, vertelt Birthe. “Ze verschillen in niets van ons. Ze hebben niets misdaan en moeten nu opeens het land uit. We zijn boos en verdrietig, omdat hun uitwijzing ongegrond is. Wij willen onze stem laten horen.”

Kosovaars gezin dreigt na acht jaar ons land uitgezet te worden: “We doen er alles aan om hier een toekomst op te bouwen”
Birthe Van den Bossche (midden) nam het voortouw in de actie met de spandoeken, borden en witte ballonnen. Foto: efo

Er is massale steun en een filmpje van medeleerlingen werd al 40.000 keer bekeken. “Het is de eerste keer dat we in onze school zo’n actie doen”, zegt directeur Berlinda Willaert. “We geven daarmee ook een signaal. We proberen hen te helpen waar het kan.” Bjondina was onder de indruk: “Ik ben erg ontroerd en trots. Onze hoop is nu een nieuwe procedure, maar ook dat brengt weer nieuwe onzekerheid. Hopelijk draait de regering haar beslissing terug.”

Er was indirecte politieke steun: OCMW-voorzitter Vanessa Vens (SP.A) was aanwezig en burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) gaf een boodschap mee: “Ik ken het dossier heel goed en heb in hun voordeel gepleit bij de betrokken diensten, maar die houden vast aan hun beslissing.” Ook andere politici lieten weten dat ze het dossier zouden bepleiten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees