Vlaams gezin ontsnapt aan bosbranden in Portugal: “Amper twintig kilometer verderop vielen er doden”

Ichtegem / Deinze -

Een Vlaams gezin woont op amper drie kilometer van de zware bosbranden in Portugal. Omdat de wind gunstig zat, moesten ze niet panikeren en konden ze in hun villa blijven. “Maar amper twintig kilometer verder vielen er doden”, klinkt het.

“Een enorme vuurzee van een kilometer lang en vijftig meter breed. Enorm indrukwekkend om te zien.” Stijn Mahieu (35), afkomstig uit Eernegem, woont sinds januari samen met zijn vrouw Magalie Dhondt (36), uit Deinze, en hun dochtertje Pippa (3) in Portugal. Het gezin heeft er een villa in Sao Martino do Porto, op amper drie kilometer van de zware bosbranden. “We hebben hier wel al enkele spullen klaargelegd mocht het vuur toch onze richting uit komen, maar daar ziet het op het eerste gezicht gelukkig niet naar uit.”

Vlaams gezin ontsnapt aan bosbranden in Portugal: “Amper twintig kilometer verderop vielen er doden”
Foto: if

Stijn was zondagavond wat gaan eten met klanten. Ze hadden via het nieuws wel al gehoord van de bosbranden, maar die vonden aanvankelijk ver van hun regio plaats. Tijdens het etentje kreeg hij plots telefoon van zijn vrouw.

“De buurvrouw was aan het roepen”, zegt Stijn. “Zij woont op de tweede verdieping en kan over de huizen heen kijken. In de verte zag ze een oranje gloed. Magalie belde me en ik ben meteen naar huis gereden.”

Enorme vuurzee

Maar om thuis te geraken, moest Stijn voorbij de enorme vuurzee rijden. Een kilometer lang reed hij langs metershoge vlammen. “Het was enorm indrukwekkend. De brandweer was massaal aanwezig en volop in de weer. Overal stonden auto’s langs de kant van de weg met mensen die wilden zien wat er precies gaande was.”

Vlaams gezin ontsnapt aan bosbranden in Portugal: “Amper twintig kilometer verderop vielen er doden”
Foto: if

Het vuur woedde voornamelijk langs de kustlijn. En omdat de woning van het Vlaamse gezin zo’n vijfhonderd meter landinwaarts ligt en de wind hen gunstig gezind bleek, kwamen de vlammen niet tot bij hen. “Al moet ik wel toegeven dat we niet zo heel vast geslapen hebben”, zegt Stijn. “We hadden een klein noodpakketje klaar gelegd. Als de wind plots zou draaien, wilden we toch voorbereid zijn. Gelukkig liep het zo’n vaart niet. Ondertussen is het ook wat aan het afzwakken en ziet het er naar uit dat we gespaard zullen blijven. Al beseffen we wel dat we geluk gehad hebben. Op amper twintig kilometer hiervandaan vielen heel wat doden. Dat zet een mens wel al eens aan het denken. Normaal treffen zulke branden voornamelijk het binnenland en blijft de kust daarvan gespaard, maar door de enorme hitte van de orkaan is het toch gebeurd. Je voelde overdag al dat het uitzonderlijk warm was.”

Nergens schade

Stijn en Magalie zijn in maart met hun eigen bedrijf Full House Management gestart. Ze staan dan ook in voor het dagelijkse beheer van buitenverblijven van Belgen in Portugal. Met een bang hartje gingen ze gisteren de huizen van hun klanten opzoeken. “We hebben hen allemaal gebeld en foto’s gestuurd”, zegt Stijn. “Gelukkig is er nergens schade en lag geen enkel huis in de getroffen streek.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees