Woesteling (18) deelt klappen uit als slachtoffer hulp zoekt bij leerkracht

Mechelen -

Een 18-jarige jongeman uit Mechelen is veroordeeld tot zestien maanden cel met uitstel omdat hij een andere leerling van zijn school in elkaar had geslagen. De man pakte het slachtoffer zelfs twee dagen na elkaar hard aan.

Een 16-jarige leerling van de school De Beemden uit Mechelen, een school voor buitengewoon onderwijs, werd enkele weken geleden geviseerd door een andere leerling van de school. Toen de tiener schrik had dat Redouan M. (18) hem ging aanvallen op de speelplaats, zocht hij bescherming bij een leerkracht die toen toezicht hield. “Ondanks de aanwezigheid van die leerkracht dreigde M. ermee de twee jaar jongere leerling ‘kapot te slaan’ na schooltijd. Seconden later voegde hij de daad al bij het woord en haalde uit naar de tiener. Die liep een kapotte lip en neus op bij de klappen”, zei openbaar aanklager Klaartje Kinnaer.

Het stopte niet bij dat ene incident. Een dag nadien viel Redouan dezelfde jongen opnieuw aan. “Toen het slachtoffer van de schoolbus aan de Brusselpoort stapte. Ook nu werden er klappen uitgedeeld en kwam een gemeenschapswacht tussenbeide om erger te voorkomen. De beklaagde dreigde er tijdens dat incident mee het slachtoffer neer te steken.”

Arrogantie

Advocaat Frédéric Thiebaut stond de 16-jarige jongen en diens ouders bij en onderstreepte tijdens zijn pleidooi de arrogantie die Redouan tijdens zijn verhoor aan de dag legde. “‘Als ik hem wil slaan, dan sla ik hem. Het is maar een snotneus.’ Dat is de toon die de beklaagde gebruikte.”

Het slachtoffer verklaarde aan de politiediensten dat hij in het verleden al drie keer zijn lunch had moeten afgeven aan M. en dat hij ook al van zijn geld bestolen werd. Feiten waarvoor hij gisteren niet werd vervolgd.

Redouan M. verdedigde zichzelf en gaf toe dat hij over de schreef was gegaan. “Ik verdien het om hier te staan. Ik zou het als slachtoffer ook niet graag meemaken zo te worden aangepakt”, zei hij aan rechter Theo Byl. “Ik heb niet goed nagedacht en wil mijn excuses aanbieden aan het slachtoffer. Het zal niet meer gebeuren. Ik wil zelfs af en toe een babbeltje met hem kunnen doen.” De man vroeg een werkstraf aan de rechtbank. Het Openbaar Ministerie drong aan op een celstraf van acht maanden.

Rechter Theo Byl legde Redouan M. uiteindelijk een voorwaardelijke straf van zestien maanden en een boete van 800 euro op. M. moet dus niet naar de gevangenis. Hij moet wel een cursus agressiebeheersing volgen en zich laten begeleiden door een justitieassistent.

Advocaat Thiebaut vroeg aan de rechtbank ook een contactverbod tussen zijn cliënt en M., maar daar ging de rechter niet op in. Wel maakte de raadsman al duidelijk dat zijn jonge cliënt geen interesse heeft in een babbeltje met Redouan en door hem met rust wil gelaten worden.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio