Onrust over verwijdering asbest

Sint-Jozefkring: inmiddels is het dak, dat asbest bevatte, verwijderd. Foto: jhp

Kapelle-op-den-Bos -

De verwijdering van asbestgolfplaten van de feestzaal-café Sint-Jozefkring in Kapelle-op-den-Bos is zonder voldoende veiligheidsmaatregelen uitgevoerd. Dat zegt Groen, maar er kon geen officiële vaststelling gebeuren.

De feiten dateren van een maand geleden, maar wekken in Kapelle-op-den-Bos nog controverse op. De golfplaten van de feestzaal Sint-Jozefkring, die asbest bevatten, zijn volgens Groen-Kapelle-op-den-Bos op een onnauwkeurige manier verwijderd, met een risico voor omwonenden.

Gemeenteraadslid Ilse Rymenants (Groen): “Dat verenigingen en particulieren opnieuw terecht kunnen in zaal Sint-Jozefkring, hebben ze te danken aan de tomeloze inzet van de vrijwilligerswerkgroep vzw Sint-Jozefkring. Voor de veiligheid van de bezoekers vond deze werkgroep het dan ook haar plicht om het verweerde asbestdak van de zaal te renoveren.”

Niet strikt genoeg

“Maar de firma die de werken kwam uitvoeren, leefde volgens meldingen van buurtbewoners de voorzorgsmaatregelen niet strikt na”, aldus Rymenants. “Zo liet de aannemer het na om de verweerde golfplaten te bevochtigen of te fixeren. De arbeiders lieten de platen ‘gemakkelijkheidshalve’ over elkaar naar beneden schuiven om ze nadien in containers te deponeren. Dat kan het loskomen van asbestvezels veroorzaken. Alerte omwonenden brachten de gemeente hiervan op de hoogte en die stuurde op haar beurt een politiepatrouille op onderzoek. Maar er is niets vastgesteld. Dit toont aan dat grotere werken voor asbestverwijdering in dichtbevolkt gebied beter moeten worden opgevolgd in Kapelle-op-den-Bos. Wij vragen een draaiboek dat de gemeente opstelt en toepast voor asbestverwijdering én opvolging ter plaatse. Zo'n werken moeten gecoördineerd gebeuren.”

Milieudienst en politie

Toen de afbraakwerken van het asbestdak aan de gang waren, greep de gemeente wel degelijk in, blijkt uit de reacties van de meerderheid van CD&V en SP.A.

Schepen van Milieu Freddy De Ruysscher (SP.A.): “Ik kreeg een melding dat er klachten van buurtbewoners waren en ben net zoals burgemeester Edward De Wit onmiddellijk ter plaatse gekomen. Ook onze milieudienst en de politiezone Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise werden zo snel mogelijk ter plaatse gestuurd. Daar konden we alleen vaststellen dat er een container stond waarin asbestresten van het dak stonden, maar dat die volgens de regels was geladen. Het is te zeggen met apart verpakte zakken, dichtgemaakt. Ik kan als schepen ook niets meer doen en ook de gemeente kan niet ingrijpen, als we niets kunnen vaststellen”, besluit De Ruysscher.

Volgens Groen kwam er na de gemeenteraad van september wel een lid van de meerderheid — dat tijdens de bewuste zitting geen woord had gezegd — bevestigen dat de firma inderdaad de veiligheidsvoorschriften niet had opgevolgd, maar bewijs daarvan is er niet. Groen vraagt via een persmededeling die gisteren is verspreid, om de asbestproblematiek en vooral opruiming nog beter op te volgen in de gemeente.

Extra veiligheidsmaatregelen

Burgemeester Edward De Wit (CD&V) laat weten dat hij extra veiligheidsmaatregelen eiste voor de opstart van de werf.

De Wit: “Ik heb onder andere een vernevelingsinstallatie gevraagd en ook de opruiming van het dak, dat overigens alleen over het gedeelte van de feestzaal ging, onder voorwaarden opgelegd. Ze moesten alle veiligheidsvoorschriften respecteren. Ik ben zelf ook ter plaatse gegaan, en stelde geen inbreuken vast”, aldus de burgemeester.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio