Elk jaar 200 hartaanvallen en toch durft Gentenaar niet te reanimeren (maar daar gaan ze iets aan doen)

Elk jaar 200 hartaanvallen en toch durft Gentenaar niet te reanimeren (maar daar gaan ze iets aan doen)

VISO-leerlingen leren reanimeren in De Krook. Straks komen instructeurs ook in Gentse wijken langs. Foto: if/patrick henry

Gent -

Jaarlijks krijgen tweehonderd Gentenaars een hartstilstand. Minder dan één op de tien overleeft die. Nieuwe reanimatiesessies in alle wijken moeten tot drie keer meer levens redden. “Oma, opa, kinderen … iederéén moet kunnen reanimeren”, zegt spoedarts Patrick Van de Voorde. “Nu durven de mensen gewoonweg niet.”

De ondergrondse parking van de Vrijdagsmarkt, het Geuzenhuis op de Kantienberg, de Inno in de Velstraat. Het zijn drie van de 120 publieke plaatsen in Gent die een defibrillator (of AED) hebben. Zes jaar geleden was het Van Eyckzwembad nog de enige plek met zo’n toestel, dat via elektrische schokken een hartmassage geeft.

In enkele jaren tijd heeft Gent dus een grote inhaalbeweging gemaakt. Maar dat weerspiegelt zich niet in de sterftecijfers: elk jaar bezwijken een kleine tweehonderd Gentenaars aan een hartaanval. Daarmee is de overlevingskans minder dan één op tien. En dat is extreem weinig in vergelijking met buurland Nederland, waar één op de vijf van de patiënten een hartstilstand overleeft.

Drempelvrees

De reden? Drempelvrees. “Omstanders durven nog veel te weinig zelf reanimeren”, zegt Patrick Van de Voorde, spoedarts en medisch directeur van het hulpcentrum 112. “Er wordt ook veel te laat naar het nummer 112 gebeld. Bij een hartstilstand is elke seconde belangrijk. Maar mensen treuzelen en bellen eerst naar de huisdokter of zelfs naar een familielid.”

Om het tij te keren, trapte de Stad Gent gisteren een nieuwe campagne op gang in De Krook. Nog deze maand geeft de Sportdienst er twee opleidingen aan sportclubs.

Gros in privésfeer

Aansluitend volgen onder meer zestien gratis sessies in de wijken, dicht bij mensen thuis dus. “Dat is belangrijk want het gros van de hartstilstanden komt voor bij oudere mensen in de privésfeer”, zegt schepen van Gezondheid Resul Tapmaz (SP.A). “We willen tot drie keer meer levens redden in de stad. Als je binnen de eerste 3 tot 4 minuten kan starten met reanimatie, klimt de overlevingskans zelfs tot 60 à 70 procent.”

Maar in de bibliotheek, een van de drukst bezochte plekken van de stad, bleek hoe groot de koudwatervrees van mensen wel is.

“Botten breken”

Een oudere bibliotheekbezoekster luisterde naar de wetenschappelijke uitleg van de artsen, maar dacht er het hare van. “Zelf reanimeren is botten breken”, zei ze. “Ik doe het niet.”

Ook de OKAN-leerlingen van de middelbare school ­VISO voelden zich wat onwennig bij het idee een pop te moeten reanimeren. Alle Vlaamse leerlingen krijgen in het vijfde en zesde middelbaar minstens twee reanimatielessen. Een echte must, volgens leerkracht Saskia Wanner van het VISO. “Want ook leerlingen kunnen levens redden.”

INFO

www.restartahaert.be

www.brc.be

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio