Politie houdt grootschalige terreuroefening in Antwerpen

In het centrum van Antwerpen was er maandagavond heel wat politiebeweging. Het ging om de terreuroefening ‘Puma’ waaraan verschillende hulpdiensten deelnamen. Volgens het scenario pleegden terroristen een aanslag in een theaterzaal, waarbij doden en gewonden vielen.

Om 20 uur werd het startschot gegeven van de grootschalige oefening. Hierbij sloegen verschillende groepen terroristen achtereenvolgens toe op drie verschillende plaatsen.

Eerst vond de oefening plaats aan theaterzaal Elckerlyc aan de Frankrijklei. Daar was een simulatie opgezet van een gewapend commando die in de hal verschillende mensen neerschoot, waarna de daders wegvluchtten met een auto. Rond 20.40 werden oefeningen uitgevoerd in de werkhuizen van de stad Antwerpen aan de d’Herbouvillekaai, waar terroristen een uitgaansclub binnendrongen, het vuur openden en een gijzeling ondernamen.

Tot slot reden de daders van de eerste aanslag rond 21 uur in op een parade aan het Kattendijkdok. Op verschillende locaties werd ook een helikopter ingezet. De oefening liep ten einde om 23 uur.

In totaal namen ongeveer 500 personen deel aan de oefening, met naast lokale en federale politie ook figuranten. Daarnaast verleenden medewerkers van Brandweer Zone Antwerpen, het federale en Antwerpse parket, Defensie, de medische hulpdiensten en de stad Antwerpen hun medewerking. De organisatie benadrukt dat “de oefening niet het gevolg is van een concrete dreiging, maar dat de politie de omstandigheden wel zo realistisch mogelijk wil maken”.

Binnen enkele weken zullen alle deelnemende partijen de eventuele leerpunten doornemen. Op basis van de resultaten worden de noodinterventieplannen verder geoptimaliseerd.

 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S