Opnieuw een fietser (47) overleden na aanrijding in Antwerpen

Opnieuw een fietser (47) overleden na aanrijding in Antwerpen

Archiefbeeld. Foto: WAS

Antwerpen / Hoboken -

Op de Sint-Bernardsesteenweg is rond 7.30 uur een 47-jarige man op zijn fiets om het leven gekomen door een aanrijding met een auto.

Zowel de fietser als de auto reden in de richting van Hoboken. De bestuurder, die de fietser niet gezien had, sloeg rechts af en raakte hem op het fietspad met de achterkant van zijn wagen.

“De fietser kwam met zijn hoofd hard tegen de auto terecht. De zware hoofdwonde werd hem fataal. Slachtofferhulp werd ingezet voor de familie van het slachtoffer”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns.

Opnieuw een fietser (47) overleden na aanrijding in Antwerpen
Ook begin deze maand kwam in Antwerpen een fietser om het leven. Een klassiek dodehoekongeval, aldus de politiewoordvoerder. Foto: Sare

Bovendien is dinsdagmorgen in Berchem, tijdens dezelfde ochtendspits, ook een fietser gewond geraakt. Een autobestuurder kwam vanaf de Berchemboslaan, en stak de Fruithoflaan over richting de Oogstlaan. In het midden van het verkeerseiland raakte hij de fietser. De autobestuurder verklaarde dat hij groen licht had, en dat hij de fietser niet gezien had.

De voorbije twee weken kwamen er al twee fietsers om het leven nadat ze in de stad waren aangereden. Bij een aanrijding in de Lange Dijkstraat kwam vorige week de 28-jarige Boris Lauwers om het leven. Een week eerder overleed ook de 27-jarige Evelien Van Ranst nadat ze op de fiets werd aangereden door een vrachtwagen op het kruispunt van de Simonsstraat met de Plantin en Moretuslei.

Kris Peeters teruggefloten

Vicepremier en kandidaat-burgemeester Kris Peeters (CD&V) betuigde zijn medeleven na het dodelijk ongeval op de Sint-Bernardsesteenweg. Hij gaf daarbij een sneer naar het Antwerpse stadsbestuur. “Zoveelste dodelijk fietsongeval in Antwerpen. Investeren in fietsveiligheid prioritair.”

Sp.a-gemeenteraadslid Toon Wassenberg reageerde daar al snel op. “Schaamteloze tweet nadat uw fractie gisteren een constructieve motie om die onveiligheid samen aan te pakken mee wegstemde.”

Fietsersbond eist screening van alle kruispunten

“Het is de verantwoordelijkheid van de stad om de veiligheid van iedereen in het verkeer te garanderen. Ondanks het feit dat Antwerpen ‘wereldfietsstad’ wil worden, lijkt fietsveiligheid geen prioriteit te zijn. De sense of urgency lijkt volledig te ontbreken”, aldus de Fietsersbond in een reactie na het dodelijk ongeval.

Daarnaast wijst de organisatie erop dat “de laatste dagen vanuit het middenveld en de academische wereld al verschillende oproepen gedaan werden om de fietsveiligheid van kruispunten gevoelig te verbeteren. Die oproep viel blijkbaar in dovemansoren, want de Antwerpse gemeenteraad besloot maandagavond om een ingediende motie om versneld werk te maken van conflictvrije kruispunten en het invoeren van venstertijden voor het vrachtverkeer op schoolroutes te verwerpen

De Fietsersbond is daar “zeer verontwaardigd” over. Op korte termijn wil de organisatie een systematische screening en analyse van alle kruispunten in de stad, en een actieplan om kruispunten beter te beveiligen voor het fietsverkeer.

“Deze oproep wordt gedragen door de Fietsersbond Antwerpen, alle afdelingen van de Fietsersbond in de Antwerpse Zuidrand, Antwerpenize en OVK (Ouders van Verongelukte Kinderen)”, besluit het persbericht.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees