Noord-Koreaanse ambassadeur waarschuwt: “We staan op de rand van een nucleaire oorlog”

Noord-Koreaanse ambassadeur waarschuwt: “We staan op de rand van een nucleaire oorlog”

Foto: Reuters

De Noord-Koreaanse ambassadeur heeft tijdens de Algemene Vergadering van de VN gewaarschuwd dat “een nucleaire oorlog elk moment kan uitbreken”. Volgens hem heeft de spanning op het Koreaanse schiereiland een absoluut kookpunt bereikt.

“Het is van de Koude Oorlog geleden dat een land af moet rekenen met zo’n extreme nucleaire dreiging”, aldus Kim In-ryong, de VN-gezant van Noord-Korea. Hij vertelde dat aan het ontwapeningscomité van de Algemene Vergadering en benadrukte dat zijn land het recht heeft om nucleaire wapens te bezitten ter zelfverdediging.

Noord-Koreaanse ambassadeur waarschuwt: “We staan op de rand van een nucleaire oorlog”
De Noord-Koreaanse VN-gezant/ambassadeur, Kim In-ryong. Foto: BELGAIMAGE

Hij verwees hierbij naar de militaire oefeningen die de VS samen met Zuid-Korea onderneemt en maakte zelfs melding van een Amerikaans plan voor een “geheime operatie ter verwijdering van onze opperbevelhebber”. Nog volgens de ambassadeur is Noord-Korea het afgelopen jaar een “volwaardige en strijdvaardige kernmacht geworden, dankzij onze atoombommen, waterstofbommen en intercontinentale ballistische raketten”.

LEES OOK. Oud-generaal en minister waarschuwen: we stevenen af op een kernoorlog dankzij Trump

“Het gehele Amerikaanse vasteland ligt binnen het bereik (van onze raketten red.) en indien de VS het waagt om ook maar één centimeter van ons heilig grondgebied te schenden, zullen ze nergens ter wereld hun straf ontlopen.”

Fel, feller, felst woordgebruikt… maar wat nu?

Russisch president Vladimir Poetin kondigde maandag aan de banden met Noord-Korea ernstig in te perken, in lijn met eerder aangekondigde VN-sancties.

Noord-Koreaanse ambassadeur waarschuwt: “We staan op de rand van een nucleaire oorlog”
Noord-Koreaanse anti-Trump propaganda. “Dit is ons antwoord!”, staat te lezen op de poster. Foto: REUTERS

Ook de Europese Unie kondigde nieuwe sancties aan, en wel vanwege “de aanhoudende dreiging voor de internationale vrede en stabiliteit”. Zo komt er een totaalverbod op Europese investering in Noord-Korea. Tot heden was dat verbod beperkt tot sectoren als de wapenindustrie en de mijnbouw.

Er mogen vanaf nu geen geraffineerde aardolieproducten en ruwe olie meer uitgevoerd worden. De Europese werkvergunningen van Noord-Koreanen zulle niet verlengd worden en ook financiële transacties worden aan banden gelegd. Persoonlijke geldoverdrachten zullen niet meer dan 5.000 euro mogen bedragen, dit in de veronderstelling dat dit geld aangewend wordt voor het kernwapen- en ballistische programma van Pyongyang. Overigens gaan de nieuwe sancties onmiddellijk in.

Diplomatie tot de eerste bom valt”

In tegenstelling tot diens president heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, zich matig opgesteld. Stellende dat hij de situatie diplomatisch wenst op te lossen en wel “tot de eerste bom valt”. Dit staat in schril contrast met president Trump die eerder nog tweette dat Tillerson zijn “tijd verdeed” aan “Little Rocket Man”.

“Tot de vijandige houding en nucleaire dreiging van de VS bekoelt, staan onze nucleaire wapens en ICBM’s niet ter discussie”, aldus Kim In-ryong.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees