REACTIES TOURPARCOURS Iedereen vreest nu al de kassei-etappe met aankomst in Roubaix

REACTIES TOURPARCOURS Iedereen vreest nu al de kassei-etappe met aankomst in Roubaix

Chris Froome en de gepensioneerde Alberto Contador Foto: AP

Geen woord verkeerd over het Tourparcours na afloop van de voorstelling: gedurfd, spectaculair, iets voor allrounders. De grootste verrassing? Vijftien kasseistroken op weg naar Roubaix. En er is meer waar ze in het Palais des Congres van geschrokken zijn.

Titelverdediger Chris Froome beseft nu al dat zijn vijfde Tourzege hem niet op een plateautje zal worden aangeboden. “Het is te vroeg voor een definitief oordeel maar uit wat ik nu heb gezien, weet ik nu al dat er ons een gigantische uitdaging wacht. Deze Tour gaat over elk aspect van wielrennen. Onverharde wegen, kasseien, waaieretappes en als toetje enkele loodzware etappes door Alpen en Pyreneeën. En dan nog een lastige tijdrit. Ik verwacht mij aan een zeer nerveuze openingsweek. De etappe met aankomst op L’Alpe d’Huez is voor mij de sleutelrit. Met meer dan vijfduizend hoogtemeters is dit duidelijk de zwaarste etappe. De kasseien? Lastig! Ik was niet zinnens om in 2018 aan Parijs-Roubaix deel te nemen maar misschien moet ik het toch in overweging nemen.”

Dave Brailsford is de grote baas van Chris Froome. Wat vindt hij van het parcours? “Ik hou ervan”, klinkt het. “Het is een heel gevarieerd parcours en daar draait het in de Tour toch om: wie is de beste allrounder? Het gaat niet om de beste klimmer of de beste tijdrijder maar om de beste allrounder. En die zullen we hier vinden. Er is een ploegentijdrit, er zijn de kasseien, waaieretappes, bergetappes uiteraard waaronder die heel korte. Het is een uitgebalanceerd parcours waarop de meest complete renner zal winnen. Deze Tour is meer dan klimmen of tijdrijden. Teams van acht? Dat zal geen enkel verschil maken. Wij hebben niet één Tour met negen renners uitgereden. Iedereen verwacht veel van deze maatregel maar ik voorspel een gelijkaardig scenario.”

Nairo Quintana zet volgend jaar opnieuw alles op de Tour. “Het is een parcours waar ik van hou”, klonk het bij de kleine Colombiaan. “Ik zie veel bergetappes en de individuele tijdrit is niet al te lang en bovendien lastig. De etappe over de kasseien wordt de gevaarlijkste. Daar zal het team een doorslaggevende rol spelen.”

En wat denken de spurters? Andre Greipel: “De start in de Vendée ziet er mooi uit. In de eerste negen dagen liggen het gros van de sprintkansen. Ongetwijfeld wordt dat ook een nerveuze week, zoals gewoonlijk het geval is in de Tour." Want er is ook de wind die een rol kan spelen. "Er is er veel kans op waaiers die eerste dagen", wist Greipel. "Iedereen zal zeker vooraan willen zitten om het beslissende moment niet te missen. De kasseirit naar Roubaix is bijzonder. Daar kijk ik ook naar uit, maar dat is een etappe waar nog heel wat anderen kunnen en willen winnen. Ik zie in elk geval heel wat kansen volgend jaar."

BMC-collega Jim Ochowicz ziet ook een heel gevarieerd parcours. “Dit parcours heeft echt alles”, vertelt de Amerikaan. “Veel meer kasseien dan gedacht maar ook veel meer cols dan gedacht. De ploegentijdrit is terug, dat ligt ons wel. Is dit iets voor Richie Porte? Het ziet er goed uit. Ploegentijdritten liggen ons, we hebben een groep renners die Richie over de kasseien kunnen loodsen en Richie is een uitstekend klimmer. De eerste week is dan weer op maat van Greg Van Avermaet. De Mûr-de-Bretagne moet hij aankunnen, de Roubaix-etappe gaat hij enorm leuk vinden. Er liggen heel wat kansen in de eerste week voor Greg.”

Wat bevestigd door BMC-ploegleider Valerio Piva. “Deze Tour heeft extreem alles. Veel wind, veel kasseien, ploegentijdrit, twee keer Mûr-de-Bretagne. Nieuwe beklimmingen, nieuwe aankomsten bergop, korte maar krachtige ritten en een zeer lastige tijdrit op het einde. Je moet klaar zijn van bij de start maar je moet ook in de slotweek heel goed zijn. Maar de verrassing voor mij is Roubaix. Ik had minder kasseien verwacht, drie stroken misschien. Nu zijn het er vijftien. Ik hoop dat het droog blijft.”

Marc Sergeant, sportief manager bij Lotto-Soudal, keek zijn ogen uit. “Dit is op zijn minst gezegd gedurfd”, klonk het. “Er zitten dingen in die we nog nooit eerder hebben gezien. De eerste week is heel speciaal met kasseien en vermoedelijk wel wat wind. De ploegen van de klassementsrenners gaan hier volgens mij toch van schrikken. Het parcours daagt uit. Ik zie toch heel wat kansen voor de vrijbuiters: Benoot, De Gendt… Wij kunnen ons hier wel in vinden. Maar die vijftien stroken kasseien zijn voor mij de grote verrassing. Daar ga je de Tour niet winnen maar je kan hem wel verliezen. En dan zo’n etappe van 65 kilometer. Het wordt een Tour vol spektakel, dat is duidelijk. Zo’n onverharde strook midden in een etappe, het zegt voldoende. De Gendt zal blij zijn, hij is altijd blij. Tim Wellens? Het is een parcours dat hem ligt maar ik ben nu toch nog geneigd te zeggen dat hij volgend jaar de Tour niet rijdt.”

Wilfried Peeters, ploegleider bij Quick Step Floors, ziet veel mogelijkheden voor zowel Julian Alaphilippe als debutant Fernando Gaviria. “Er wordt veel meer gesprint dan vorig jaar”, zag ook Peeters. “Gaviria is zeker een optie, Alaphilippe vindt met de Mûr-de-Bretagne een aankomst die hem moet liggen. Die kassei-etappe, met meer dan 21 kilometer kasseien, is iets waar de klassementsrenners niet naar uitkijken. Die bijkomende bonificaties gaan voor meer nervositeit in het peloton zorgen. En die Pyreneeënetappe van 65 kilometer gaat ook iets speciaals worden. Ik ben benieuwd wat dit gaat geven.”

Corrigeer