Nicole Clercy (73) getuigt op internationale dag van verzet tegen de armoede

“Ik ben te arm voor nieuwe tanden”

“Ik ben te arm voor nieuwe tanden”

“Ik heb bovenaan nog zes tanden. Dat is moeilijk eten. Maar als ik nieuwe tanden wil, dan moet ik te veel opleggen uit eigen zak. Dus blijf ik sukkelen met dat rijtje van zes tanden”, zegt Nicole Clercy (73). Vandaag is het de internationale dag van verzet tegen armoede, die staat in het teken van de moeilijke toegang tot gezondheidszorg. Nicole getuigt daarover.

“Meneer, ge moet luid praten want mijn gehoor is ook niet meer wat het is geweest”, zegt Nicole. “Maar voor een gehoorapparaat heb ik geen geld. Daaraan zie je al meteen hoe moeilijk mensen zoals ik het hebben om aan goede medische zorg te geraken.”

300 euro is teveel

Nicole lispelt een heel klein beetje. Niet uit spraakgebrek. Wel omdat haar gebit bovenaan teveel missers heeft. Dan kan je naar de tandarts gaan en een rijtje nieuwe tanden laten maken. Nicole is daarvoor eens gaan informeren bij haar tandarts. “Ik kan inderdaad nieuwe tanden krijgen. Maar een deel van de kosten is voor mij. Iets van 300 euro. Voor andere mensen is dat misschien peanuts, voor mij een onbetaalbaar bedrag. Ik kan dat niet bijeen sparen.”

Nicole vertelt dat ze in een schuldbemiddeling zit. Ze moet nu leven van 1.097 euro per maand. Daarvan moet ze onder andere haar huur (310 euro) en vaste kosten betalen. “Maar ook mijn medicatie - ik heb suikerziekte en neem acht pillen per dag. Dat kost me uit eigen zak driemaandelijks 150 euro. Dus moet ik voor die pillen alleen al maandelijks 50 euro opzij zien te leggen.”

En wanneer betaal je terug?

Alweer: 50 euro is niet zo gek veel voor de modale mens. Voor Nicole wel. “Soms aan het einde van de maand heb ik gewoon geen 50 euro. En dan sta je daar te blinken in het ziekenhuis. Onlangs weer. Ik had een abces in mijn lies. In het ziekenhuis vroegen ze eerst 50 euro voorschot eer ik bij de dokter mocht. Ik had die niet. Dus moest ik ervoor gaan bedelen bij de sociale dienst. Daar vroegen ze meteen: wanneer ga dat voorschot dan terugbetalen? Je staat als arme constant voor schut als je medische klachten hebt.”

“Ik ben te arm voor nieuwe tanden”
“Als je bijna niets hebt, is 50 euro per maand sparen, zeer moeilijk.” Foto: Reuters

Niet alleen lichamelijke klachten leiden tot financiële stress. Ook psychische. Nicole vertelt dat ze vier jaar haar huis niet uit durfde. Te depressief. Toen ging ze hulp zoeken bij een psychiater. Maar die rekende 50 euro per spreekuur. Te veel. “Gelukkig vond ik gaandeweg organisaties waar ze me wel betaalbare psychologische hulp konden geven.”

Verkoudheid wordt longontsteking

Nicole is bang. Straks valt de afrekening van de gas en elektriciteit in de bus. Als ze teveel moet opleggen, kan ze straks misschien niet naar de dokter wanner ze een winterverkoudheid heeft. “Dan blijf je daarmee lopen en wordt een verkoudheid een longontsteking. De oplossing: gratis ziekenzorg voor de armsten. Dus ook niet eerst zelf betalen en dan terugtrekken van de ziekenkas. Want als je helemaal geen geld hebt, kan je niets voorschieten dat je daarna terugtrekt.”

Vele drempels

Frederic Vanhauwaert, coördinator Netwerk tegen Armoede. “Het verhaal van Nicole illustreert de vele drempels die we zien wanneer mensen in armoede op zoek moeten naar gezondheidszorg. Vaak staan ze voor de keuze, een factuur betalen, eten kopen of naar de dokter gaan. Dat laatste schiet er dan vaak bij in. Gevolg is dat ze blijven rondlopen met gezondheidsproblemen. Die worden erger en uiteindelijk krijgen ze een veel ernstiger ziektebeeld, wat zowel aan hen als aan de ziekteverzekering veel meer geld kost.”

“Ik ben te arm voor nieuwe tanden”
Frederic Vanhauwert.

“Zeker tandzorg is een heikel punt. Veel mensen in armoede kampen met een slecht gebit omdat het zo duur is om naar de tandarts te gaan en je vooral vooraf niet weet hoeveel het je gaat kosten. Dat gebit zorgt voor veel sociale drempels en is bijvoorbeeld ook een groot obstakel in de zoektocht naar werk. Mensen worden er heel vaak op afgerekend. Daarom pleit het Netwerk tegen Armoede om in de eerstelijnszorg financiële drempels weg te werken. Wij vragen een veralgemening van de derdebetalersregeling bij de huisarts. Daarvoor voeren we al enkele jaren campagne, samen met de Gezinsbond en het Vlaams Patiëntenplatform. Er zijn al stappen vooruit gezet. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming hebben er al automatisch recht op. Toch vallen nog veel mensen uit de boot, bijvoorbeeld mensen die er recht op hebben maar het niet weten of mensen die net boven de inkomensdrempel zitten maar even goed moeilijk rondkomen.

Wijkgezondheidscentra

Wij vragen ook dat geïnvesteerd wordt in wijkgezondheidscentra, waar mensen kwaliteitsvolle zorg krijgen binnen een forfaitair systeem, waardoor de financiële drempel volledig wegvalt. Voor mensen in armoede betekent dat het verschil tussen wel of niet naar de huisarts gaan. Helaas wil minister De Block daar nu net op besparen. Een besparing die er geen is, want door het uitstel van zorg zal dit op termijn net meer kosten aan de ziekteverzekering. Ook in de ziekteverzekering kunnen er drempels weggewerkt worden, net door de verplichte ziekteverzekering te versterken. Extra verzekeringen (bvb. voor tandzorg), waar je extra moet voor betalen, zouden overbodig moeten zijn.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S