Brusselse studenten vroedkunde gaan zwangere vrouwen in armoede begeleiden

Brusselse studenten vroedkunde gaan zwangere vrouwen in armoede begeleiden
Brussel -

Studenten van de opleiding vroedkunde aan de Erasmushogeschool Brussel gaan kwetsbare zwangere vrouwen die in Brussel in kansarmoede leven bijstaan via het programma ‘Buddy aan de wieg’. Dat maakte de EhB dinsdag bekend tijdens de studiedag ‘Kansarmoede en zwangerschap in Brussel en de rand’.

De recentste cijfers van het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn van Brussel-Hoofdstad uit 2016 tonen aan dat meer dan 30 procent van de Brusselaars onder de armoederisicogrens leeft, terwijl dit in Vlaanderen ongeveer 10 procent is. Bovendien wordt een kind op de vijf in een gezin zonder inkomen uit werk geboren. “Dit houdt belangrijke gezondheidsrisico’s in voor moeder en kind waarop wij moeten anticiperen”, zegt Joeri Vermeulen, hoofd van de opleiding vroedkunde aan de EhB.

De studenten vroedkunde dragen voortaan hun steentje bij met ‘Buddy aan de wieg’, een project dat ook al loopt in Gent (Arteveldehogeschool) en Hasselt (Hogeschool PXL). De toekomstige vroedvrouwen begeleiden daarbij een kwetsbaar gezin in de Brusselse regio tijdens de periode van zwangerschap tot ongeveer één jaar na de bevalling. Tegelijkertijd zorgen de studenten ook voor ondersteuning door te helpen met de dagelijkse taken.

Een onderzoek van Katrien Beeckman, onderzoeker in het UZ Brussel en aan de EhB, toonde ook aan dat kwetsbare zwangere vrouwen minder optimale zorg krijgen. Om daaraan tegemoet te komen formuleerde Beeckman een aantal aanbevelingen zoals screenen naar kwetsbaarheid, psychosociale ondersteuning, het aanbieden van een vast aanspreekpunt en informatie op maat.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees