We moesten er elf jaar op wachten, maar geld Monumentenstrijd wordt nu toch besteed

We moesten er elf jaar op wachten, maar geld Monumentenstrijd wordt nu toch besteed

De herstellingswerken aan de drie tumuli zijn nu echt gestart Foto: fg

Tienen -

Elf jaar geleden was Tienen met de drie tumuli een van de laureaten van de Monumentenstrijd op tv. Maar de toen aangekondigde vernieuwing van de site, waarvoor ze een pak geld wonnen, is pas nu gestart.

De Monumentenstrijd leverde Tienen 36.000 euro op. Het stadsbestuur wil van de omgeving van de site een park maken waarin toeristen rust kunnen vinden. Hoog opschietende boom- en struikgewassen op de drie tumuli uit de tweede eeuw na Christus zijn al gekapt en de stabiliteit van de heuvels is versterkt. Ze bevinden zich naast wat ooit de heerbaan Keulen-Boulogne was. Een stukje wordt heraangelegd als wandelweg en fietsroute. De omgevingswerken zijn begonnen.

Uitkijkterrassen

“De aanpalende voetbalvelden van het voormalige Standaard Grimde zijn door het stadsbestuur verworven”, zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V). “Het verlaten tankstation aan de Sint-Truidensesteenweg is afgebroken en gesaneerd. Daar komt een parkzone, waardoor het monumentale karakter van de tumuli vanop de steenweg beter tot zijn recht komt.”

Schepen van Openbare Werken Eddy Poffé (Open VLD) vult aan dat er op de site ook uitkijkterrassen komen, vanwaar de bezoeker telkens een ander zicht krijgt op de tumuli. “De parking van het vroegere voetbalveld aan de Tricotstraat wordt heraangelegd. De hoofdtoegang ervan komt langs de Sint-Truidensesteenweg. Daar komt ook een infobord, een evocatie van de Romeinse heerbaan, picknicktafels en een fietsenstalling. Het stadsbestuur trekt 556.000 euro uit voor het project, dat mag gelinkt worden aan het Gallo-Romeinse museum 't Toreke aan de Grote Markt.”

Siertuintjes kwijt

Buurtbewoners speelden wel hun siertuintjes kwijt, die ze mochten gebruiken achteraan hun huizen. Ze betreuren dat bomen zijn gekapt, maar geven toe dat het ging om wildgroei van uitheemse boomsoorten. “Het zal een hele verandering zijn, maar inheemse bomen zijn welkom”, klinkt het.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees