Politiek en organisaties zoeken naar oplossingen: “Stad gaat kapot aan de leegstand”

Politiek en organisaties zoeken naar oplossingen: “Stad gaat kapot aan de leegstand”

In het centrum van Tienen staan heel wat panden leeg. Foto: fg

Tienen -

Het stadsbestuur van Tienen schrijft een studie uit om de handelskern van de stad duidelijk te omschrijven. Het wil maatregelen nemen om de leegstand aan te pakken en daarvoor afspraken maken met de handelsvereniging Kom Winkelen in Tienen (KWIXX).

LEES OOK: “Het is een regelrechte ramp”

In het stadscentrum staan 58 handelspanden leeg. Dat is elf procent van het totaal aantal panden. De helft ervan staat al meer dan drie jaar leeg. “De stad gaat kapot aan de leegstand”, klinkt het bij de handelaars. De verwachting is zelfs dat over vijf jaar nog eens de helft van de nu gebruikte panden zullen leegstaan.

68 kapsalons

Opmerkelijk is het gebrek aan differentiatie in het aanbod. De stad telt 68 kapsalons en in een bepaalde straat bevinden zich op een afstand van amper een halve kilometer vijf apotheken. Een slagerij of viswinkel moet je dan weer met een vergrootglas zoeken. Modezaken gaan om de haverklap dicht.

Het stadsbestuur wil nu een studie uitschrijven voor de afbakening van de handelskern en wil met KWIXX en de horeca overleggen om tot oplossingen te komen.

“We proberen eigenaars zover te krijgen de huur van hun panden te verlagen en huurovereenkomsten zodanig aan te passen dat startende ondernemers en pop-ups een kans krijgen”, zegt schepen Wim Bergé (CD&V).

Hij vernam dat sommige eigenaars 4.000 euro per maand huurgeld vragen en dat een jaar lang geen enkele kandidaat informatie vroeg aan de eigenaar van een te huur staand pand. “Het stadsbestuur heft een taks van 1.300 euro per jaar op een leegstaand pand”, zegt de schepen daarover.

Het valt op dat investeerders leegstaande panden opkopen, ze slopen en er appartementen bouwen zonder winkelruimte op de benedenverdieping. Bergé wil nagaan of er geen wetgeving bestaat die dat verbiedt. “Appartementsblokken zonder winkels schaadt de stadshandel.”

Winkelcentrum

Anderzijds vraagt het stadsbestuur wel advies over een concrete invulling van een geplande zone voor groothandel aan de Leuvenselaan op twee kilometer van de stadskern. “Ik ben me ervan bewust dat dergelijk winkelcentrum nefast kan zijn voor de detailhandel”, zegt schepen Bergé. “Rekening houdend met de stedenbouwkundige voorschriften van de provincie zal erover worden gewaakt dat het aanbod van producten geen bedreiging vormt voor de kleinhandel in de binnenstad.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio