Geraardsbergen wil Tour de France over de Muur laten rijden in 2019

Geraardsbergen wil Tour de France over de Muur laten rijden in 2019

Gisteren werd het parcours van de Tour de France 2018 voorgesteld. Foto: AFP

Geraardsbergen -

In Parijs werd dinsdag het parcours van de Tour de France 2018 voorgesteld. Een Geraardsbergse delegatie ging ter plaatse en ijverde er voor de doortocht van een rit tijdens de volgende editie van 2019. Een kandidatuur die met veel enthousiasme werd onthaald.

In 1969 won Eddy Merckx zijn eerste Tour de France en in 2019, een halve eeuw na die historische zege, gaat de Franse rittenwedstrijd in Brussel van start. Meteen een uitgelezen kans voor Geraardsbergen om dan de renners tijdens de Tour over de bekende Muur te loodsen.

Dat vergt nog heel wat lobbywerk en dat was dinsdag dan ook de taak van een Geraardsbergse delegatie, geleid door burgemeester Guido De Padt (Open VLD), tijdens de voorstelling in Parijs van het parcours van de wielerwedstrijd voor de zomer van 2018.

“Het is een ideaal netwerkmoment waarbij we heel wat interessante personen hebben ontmoet”, zegt burgemeester De Padt. “Onze kandidatuur voor een Tourpassage in 2019 werd enthousiast onthaald, maar er is uiteraard nog veel werk aan de winkel vooraleer het ook echt zover is. Het voornaamste is dat we niet werden afgewezen en dat Geraardsbergen en de Muur blijkbaar tot ieders verbeelding spreken.”

Muurcollega’s

Tourbaas Christian Prudhomme was vooral opgezet over het zogenaamde Muurverbond, een internationaal samenwerkingsverband waarbij de Geraardsbergse Muur, de Italiaanse Muro gelegen in San Pietro di Feletto en de Franse Mûr de Bretange elkaar promoten.

De Padt ontmoette gisteren ook zijn collega’s uit Italië en Frankrijk waarbij de vriendschapsbanden stevig werden aangehaald. De Mûr de Bretagne is volgend jaar overigens de slotklim tijdens de zesde etappe van de Ronde van Frankrijk.

Ambassadeurs

Of de Tour in 2019 voor een doortocht in Geraardsbergen kiest, hangt af van het parcours dat de renners dan volgen vanuit startplaats Brussel. Daarvoor was gisteren in Parijs al overleg met de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) en zijn schepen van Sport Alain Courtois (MR) die er ook aanwezig waren.

En Geraardsbergen kan nog enkele wielerambassadeurs inschakelen om de kandidatuur kracht bij te zetten. “Tijdens de parcoursvoorstelling in Parijs hebben we ook de ex-wielrenners Raymond Poulidor en Bernard Thévenet ontmoet”, zegt burgemeester De Padt nog. “Hun oogjes gingen meteen blinken toen ik vertelde dat Geraardsbergen ijvert voor een Tourpassage in 2019.”

Corrigeer

NIEUWS