Inlichtingendiensten lieten steken vallen voor de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem

Inlichtingendiensten lieten steken vallen voor de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem

De ADIV (de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid), ofwel de militaire inlichtingendienst, heeft steken laten vallen in het opsporen van terroristen in de aanloop naar de aanslagen van 22 maart in Zaventem en Brussel. Dat blijkt uit het jaarverslag 2016 van het comité I dat de inlichtingendiensten in ons land controleert.

Maar ook de Staatsveiligheid blijft niet buiten schot. Zij hebben te laat gereageerd op een vraag van een buitenlandse inlichtingendienst, weet VTM Nieuws dat het jaarverslag van het Vast comité van Toezicht op de Inlichtingendiensten en Veiligheidsdiensten kon inkijken.

Het Comité I waakt over de werking van de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV. In hun jaarverslag staat dat beide inlichtingendiensten geen informatie achter gehouden hebben of over gegevens beschikten die de terreuraanslagen op Zaventem en de metro in Brussel konden voorkomen.

Geen van beide inlichtingendiensten zag de aanslagen evenwel aankomen, omdat ze geen of amper informatie hadden over de daders. Maar het Comité I stelt vast dat de ADIV slechts vier van de mededaders kende.

De ADIV liet informatie liggen die kwam van haar eigen militairen. In november 2015 filmde een onbekende vanuit een wagen patrouillerende militairen op de luchthaven van Zaventem. Begin maart 2016 waren er twee rapporten dat Najim Laacharoui, een van de zelfmoordterroristen van 22/03, gezien was op de luchthaven. Met die informatie is niets gedaan, staat in het verslag van het Comité I. “Geen van deze drie verslagen werd door de ADIV behandeld of gezonden naar de Staatsveiligheid of het OCAD.”

Het Comité I beveelt dan ook aan dat de Staatsveiligheid en de ADIV beter moeten samen werken om informatie uit te wisselen.

Ook de Staatsveiligheid heeft een fout gemaakt volgens het Comité I. In mei, een paar maanden na de mislukte aanslag op de Thalys op 21 augustus 2015 kreeg de Belgische Staatsveiligheid een vraag van een buitenlandse inlichtingendienst over bepaalde gsm-nummers in verband met de dader Ayoub El Khazzani, weet VTM Nieuws nog. De Staatsveiligheid heeft op die vraag niet geantwoord.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees