Iedereen mag meedenken: wat moet met kerkgebouwen gebeuren?

Iedereen mag meedenken: wat moet met kerkgebouwen gebeuren?

Het provinciebestuur is de motor om iedereen te betrekken bij de zoektocht naar een nieuwe bestemming. Foto: emt

Wachtebeke -

De toekomst van heel wat kerkgebouwen is momenteel zeer onzeker. Wat moet ermee gebeuren? “Met het project ‘Kerk in het Midden’ willen we hier samen met burgers en belanghebbenden een oplossing voor zoeken”, klinkt het bij het provinciebestuur.

‘Kerk in het Midden’ is een initiatief van de provincie Oost-Vlaanderen, VormingPlus Gent-Eeklo en Open Kerken waarbij men intensief op zoek gaat naar mogelijkheden tot herbestemming van kerkgebouwen.

De Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in het Wachtebeekse Overslag is de eerste kerk waar het project gelanceerd wordt. “Je kan er niet meer omheen dat kerk- en gemeentebesturen nadenken over de toekomst van hun kerken”, zegt Oost-Vlaams gedeputeerde voor Erfgoed Jozef Dauwe (CD&V).

“Heel wat gemeentebesturen, net als Wachtebeke overigens, keurden al een kerkenbeleidsplan goed. Hierin wordt bepaald welke kerken nog voor de erediensten gebruikt worden en welke niet. Daarna begint vaak een zoektocht naar een geschikte invulling voor deze historische gebouwen.”

Een zoektocht die meestal niet over rozen loopt.

“We merken dat herbestemmingsplannen van kerken vaak van hogerhand worden opgelegd”, gaat Dauwe verder.

“De stem van de lokale bevolking, de actief of minder actief betrokkenen, wordt nauwelijks gehoord. ‘Kerk in het Midden’ wil hier iets aan veranderen. De initiatiefnemers willen samen met het kerk- en gemeentebestuur, de inwoners, organisaties en verenigingen zoeken naar een geschikte functie voor de kerk. Iedereen heeft wel iets met dit gebouw.”

De 305 jaar oude Overslagse kerk werd als proefkerk gekozen uit een rijtje van vijf kandidaten.

Tot midden 2019

“De gemeente heeft een goedgekeurd kerkenbeleidsplan waarin duidelijk wordt aangegeven dat het gebouw midden 2019 niet meer gebruikt zal worden voor erediensten”, besluit de gedeputeerde.

“Deze beslissing, in combinatie met de sterke samenwerkingstraditie over de landsgrens heen, en de grote betrokkenheid van het kerk- en gemeentebestuur deden ons voor Overslag kiezen om ‘Kerk in het Midden’ van start te laten gaan.”

Het eigenlijke startschot wordt op zondagmiddag 19 november gegeven. “Iedereen is dan vanaf 14 uur van harte welkom”, blikt burgemeester Rudy Van Cronenburg (Anders) nu al even vooruit. “Samen willen we plannen maken voor de toekomst van dit gebouw.”

Naast de OLV-Geboortekerk zal later een tweede project in de provincie opgestart worden.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio