‘Te seksueel’ kunstwerk verdeelt Parijs

‘Te seksueel’ kunstwerk verdeelt Parijs

Joep van Lieshout voor zijn kunstwerk Domestikator. Foto: REUTERS

Het omstreden kunstwerk Domestikator is dan toch te zien in Parijs. Het Louvre wilde er niets van weten, maar het Centre Pompidou heeft het nu onderdak gegeven. Het werk zorgt voor verdeling onder critici: is het een onschuldig gebouw of een man die seks heeft met een vrouw… of met iets anders?

Dinsdag werd de rode installatie Domestikator van de Nederlandse kunstenaar Joep Van Lieshout geplaatst voor het Centre Pompidou. Het was een tijdlang maar de vraag of het werk in de Franse hoofdstad te zien zou zijn. Aanvankelijk zou Domestikator onderdeel gaan uitmaken van een tentoonstelling in het park Jardin des Tuileries van het Louvre. Dat ging uiteindelijk niet door. De directeur van het wereldberoemde museum weigerde het beeld te plaatsen, omdat hij vreesde dat het publiek het werk niet zou begrijpen of verkeerd zou opvatten.

“Onschuldig gebouw”

Het Centre Pompidou liet de kans vervolgens niet aan zich voorbijgaan. “De voorzitter van het museum zei direct ‘ja’ toen ik het voorstelde”, aldus directeur Bernard Blistène.

Van Lieshout begrijpt niks van de ophef. Volgens hem is zijn werk “een onschuldig gebouw, een soort uit legoblokjes bestaand abstract gebouw”, zegt hij tegen de NOS. Je zou er eventueel “een man die zijn hond uitlaat” of “een boer met een varken” in kunnen zien, klinkt het verder.

Seksuele handeling

Veel Franse critici en bezoekers hebben echter een ander idee daarover. Zij zien er een pikante situatie in: een stel dat seks heeft. Of nog erger: een man die de liefde bedrijft met een dier, zoals een hond.

“Als ze beter hadden gekeken naar het werk, naar hoe het er uitziet en de betekenis, dan was het geen punt geweest”, reageert de kunstenaar. Hij benadrukt dat er geen “geslachtsdelen of andere expliciete dingen te zien zijn”. Bovendien hangt het Louvre vol met schilderijen met naakte mensen. “En aan de buitenkant van het museum hangt een enorme poster van een halfnaakte dame in lingerie. Dan denk ik: waar hebben we het over?”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees