Ereburgemeester Poperinge op 101-jarige leeftijd overleden: “Albert was een heel sociaal geëngageerde man”

Ereburgemeester Poperinge op 101-jarige leeftijd overleden: “Albert was een heel sociaal geëngageerde man”

Albert en zijn vrouw Maria met hun negen kleindochters om hun 70ste huwelijksverjaardag. Foto: if

Poperinge -

Ereburgemeester Albert Sansen is afgelopen zaterdag op 101-jarige leeftijd overleden. Hij was medestichter van Het Wekelijks Nieuws, Eredeken van de Arbeid, erevoorzitter van Harmonie St-Cecilia en ex-penningmeester bij KFC Poperinge.

“Mijn vader was een heel sociaal geëngageerde man”, vertelt dochter Claire. “Hij vond dat je iets moest doen voor de maatschappij waarin je opgroeide. Hij was heel positief en vond dat je moest vooruit kijken. Dat is misschien het geheim achter zijn gezegende leeftijd.”

“Sansen was meer dan tien jaar burgemeester in de jaren 1970 en begin de jaren 1980 voor de CVP”, zegt huidig burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). “Hij was burgemeester tijdens de woelige fusieperiode.”

Zijn echtgenote Maria Van Remortel wordt op 7 november 100. Even voor de Tweede Wereldoorlog leerde ze Albert Sansen kennen, die als adjudant gelegerd was in de buurt van haar woonplaats in Merksem. “Albert fietste verschillende keren van Poperinge naar Merksem om mij te zien. We zijn getrouwd op 5 mei 1941. Een onzekere periode, maar het kon niet anders. Na de oorlog ben ik Albert gevolgd naar Poperinge, waar hij een drukkerij had. We woonden op de Paardenmarkt, in de Veurnestraat, Ieperseweg en Priesterstraat. Vandaar zijn we zeven jaar geleden verhuisd naar Zorgflat 4 van het O.L.Vrouw Gasthuis.”

Het koppel vierde vorig jaar hun albasten huwelijk, het eerste 75-jarig jubileum ooit in Poperinge. “We hielden enorm van uitstapjes naar Roeselare, Kortrijk of de kust. Ik vergezelde mijn man ook vaak naar Europese conferenties voor drukkers of activiteiten, die hij bijwoonde als burgemeester of voorzitter van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia. Nu mijn man er niet meer is, worden mijn dagen in het rusthuis steeds langer.”

Het koppel heeft 4 kinderen, die niet meer in Poperinge wonen, 9 kleinkinderen en 19 achterkleinkinderen. De uitvaartdienst vindt plaats op 21 oktober om 11 uur in de Sint-Bertinuskerk in Poperinge. U kunt Albert een laatste groet brengen in het Funerarium Demuys elke werkdag van 14.30 tot 19 uur.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio