Slechts 109 wooneenheden en gehalveerde bouwlagen

Plannen over toekomst Petegem grondig bijgestuurd

Het hart van Petegem blijft groen. Foto: jdv

Deinze -

De plannen voor de toekomst van de Oostkouter, meer bepaald de omgeving van het vroegere politiecommissariaat en gemeentehuis van Petegem, zijn grondig bijgestuurd. Er komen minder woningen en die zullen ook minder hoog zijn.

“De bouwhoogten zijn grotendeels gehalveerd en er komen slechts 109 wooneenheden in plaats van de meer dan 200 zoals aanvankelijk gepland”, zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V). “De wooneenheden hebben een gemiddelde grootte van 89 vierkante meter en bestaan uit zes duplexen, 25 woningen met een eigen tuintje en zeven middelgrote appartementsblokken met twee appartementen met vijf slaapkamers, drie met vier slaapkamers, 25 met drie slaapkamers, 43 met twee slaapkamers en 36 met één slaapkamer.”

Blokken verspreid

“Deze blokken liggen verspreid over de huidige vlakte. De wooneenheden die op de plaats van de huidige frituur komen, zijn opgenomen in een blok van twee tot maximum drie verdiepingen. De andere blokken zijn drie en vier verdiepingen hoog. Eén ervan komt op de plaats waar het vroegere commissariaat stond. Alle appartementen zullen een ondergrondse parking hebben.”

De marktplaats in de Kastanjelaan en de groenzone met bomen ernaast blijven behouden. De knip aan de Centrumlaan komt er niet maar het doorgaand verkeer zal er wel ontmoedigd worden.”

Tunnel Volhardingslaan

“Fietsers en voetgangers zullen onder de Volhardingslaan via een tunnel naar de Veldstraat kunnen en zo verder naar het station en het centrum.”

“De bocht aan de huidige verkeerslichten met de Volhardingslaan wordt anders ingericht zodat bestuurders die van het centrum van Deinze komen en naar het sportcomplex Palaestra willen, via de Oostkouterlaan kunnen rijden tot aan de huidige weg die tussen de garages en het politiecommissariaat liep.”

Kinderopvang

“De kinderopvang die nu gehuisvest is tussen het sportcomplex en de school blijft. Wel komt er een stenen gebouw in plaats van de huidige chalets. Naast de kerk en rechtover de ingang van de basisschool Sint-Hendrik komt een gemeenschapszaal. Dat gebouw zal twee verdiepingen tellen”, vervolgt Vermeulen.

Vlakbij station

“Alles bij elkaar hebben we wel degelijk rekening gehouden met de wensen van de omwonenden. De nieuwbouw is gelegen op wandel- en zeker fietsafstand van het centrum en vooral het station. Dat zal de veiligheid ten goede komen voor al wie van de nieuwe wijken achter de Oostkouter naar school in Deinze rijdt of naar het werk moet.”

Inbreiding

“We hebben Petegem uitgebreid, niet aan de buitenkanten omdat die te veraf zijn gelegen en bewoners zeker een auto nodig hebben om boodschappen te doen maar we hebben een inbreiding gedaan. Het plan oogt mooi en de mobiliteit zal zeker niet slechter zijn. We gaan deze plannen nu voorleggen aan de gemeenteraad en het is dan aan het nieuwe bestuur na de verkiezingen om het dossier uit te werken.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio