Wijkbewoners meten zelf hoe snel auto’s rijden: het resultaat is “bijna crimineel”

Wijkbewoners meten zelf hoe snel auto’s rijden: het resultaat is “bijna crimineel”

Het Gents Milieufront stelt deze ‘speedgun’ ter beschikking van alle wijkbewoners. Foto: fvv

Gent -

Bewoners van de Gentse wijk Muide-Meulestede hebben hun eigen flitsmarathon gehouden. Ze schrikken van de slechte resultaten. “Zelfs bij een schoolpoort rijden twee op de drie te snel. Het is bijna crimineel.”

Enkele buurtbewoners namen vorige week plaats in een geparkeerde wagen met een speedgun. Dat toestel meet met radarstralen de snelheid van bewegende objecten, zoals ­auto’s. Het Gentse Milieufront kocht onlangs zo’n toestel en leent het uit aan bewoners die zelf de verkeerssnelheid in hun wijk willen meten.

80 procent te snel

“De resultaten zijn onthutsend”, zegt buurtbewoner Jan Moesen. “Van de 1.506 voertuigen die we controleerden, reden er 1.204 te snel. Dat is net geen tachtig procent.” De bewoners waren vijf dagen in actie en controleerden negen uur lang tijdens de spitsuren, onder andere op de Meulesteedsesteenweg en in de Voorhavenlaan, de Londenstraat en de Voormuide. In al die straten is de maximaal toegestane snelheid 30 kilometer per uur.

Wijkbewoners meten zelf hoe snel auto’s rijden: het resultaat is “bijna crimineel”
De bewoners controleerden het verkeer in hun wijk vijf dagen lang tijdens de spits. Foto: if

“Zelfs aan de basisschool Victor Carpentier op de Meulesteedsesteenweg rijden nog twee op de drie wagens te snel. Eén auto is er voorbijgereden met 56 kilometer per uur. Dat is eigenlijk crimineel”, zegt bewoner Lieven Van Holle.

Wachten op brug

Een structurele oplossing is er niet. Het is wachten op de Verapazbrug, die de R40 zal verbinden met de Afrikalaan. Dat zou ertoe moeten leiden dat de Muide niet langer wordt gebruikt om de files aan Decathlon en Dampoort te ontwijken.

De bewoners vragen in afwachting extra snelheidsremmers. “Waar die liggen, maten we beduidend lagere snelheden. De remmers en asverschuivingen hebben hun effect.”

De Stad belooft volgend jaar nieuwe snelheidsremmers in de Voor­havenlaan.

Corrigeer

NIEUWS